Al 7075 alaşım malzemesinin DLC kaplamalı kesici takımlarla CNC torna tezgahında işlenebilirliği - Karagöl, Tanju (My University, 2008)
Al 7075 ALAŞIM MALZEMESİNİN DLC KAPLAMALI KESİCİ TAKIMLARLA CNC TORNA TEZGAHINDA İŞLENEBİLİRLİĞİ Alüminyum değişik türlerde ürünler üretmek için birçok endüstride kullanılmakta ve dünya ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Yapısal komponentler alüminyumdan yapılmakta olup, alüminyum alaşımlar özellikle uzay endüstrisi başta olmak üzere taşımacılık ve inşaat gibi dayanım ve hafiflik istenilen alanlarda önem arz etmektedir. İmalat endüstrisi modern talaşlı imalat yöntemleri geliştirmelerine rağmen, geleneksel tornalama yöntemi ekonomikliği ve basit uygulanabilirliği gibi sebeplerden dolayı hala en yaygın kullanılan işleme prosesidir. Bu çalışmada, Al 7075 alaşımın DLC kaplamalı kesici takımlarla tornalanmasında yüzey pürüzlülüğü, kesme sıcaklığı ve kesme kuvvetleri deneysel olarak incelenmiştir. İlerleme oranı, kesme hızı ve talaş derinliği, yüzey pürüzlülüğü, kesme sıcaklığı ve kesme kuvvetlerine etkisi araştırılmıştır. Buna ilaveten, tornalama sonucu elde edilen talaş formları incelendi. Tornalama prosesinin optimizasyonu için Taguchi tekniği kullanıldı. Ayrıca, her bir parametrenin elde edilen sonuçlara etkisinin tayini içinde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analizi ile modellenmiştir. Bu çalışma ile Al 7075 alaşım malzemesinin DLC kaplama ile optimal işlenebilirliği tayin edilmiştir.

THE MACHINABILITY OF THE Al 7075 ALLOYS USING DLC COATED INSERTS IN TURNING PROCESS Aluminum is used in many industries to make different products and is significant to the world economy. Structural components made from aluminum and aluminum alloys are vital to the aerospace industry and very important in other areas of transportation and building in which durability, strength and light weight are required. Although modern metal cutting methods were improved in manufacturing industry, conventional turning still remains one of the most common machining processes because of economical reasons and simplicity. In this study, an experimental investigation on surface roughness, cutting temperature and cutting forces in turning of aluminum 7075 alloy using diamond like carbon (DLC) coated cutting tools is presented. The influences of the feed rate, cutting speed and depth of cut on surface roughness, cutting temperature and cutting force have been examined. In addition, the obtained chip formations have been observed. In order to optimize the turning process, Taguchi optimization method has been used. The influence of each parameter on obtained results has been determined by using analysis of variance (ANOVA). The relationship between dependent parameters and independent parameters has been modeled by Regression analysis. The optimal machinability of Al 7075 alloy with DLC coated insert has been successfully determined in this study.
Keywords: Makine Eğitimi; Torna Tezgahları