Sanal gerçeklikte etkileşim - Bostan, Barbaros (My University, 2007)
SANAL GERÇEKLİKTE ETKİLEŞİM Sanal ile gerçek arasındaki farkların gün geçtikçe azaldığı ve günlük yaşantıların yerini sanal yaşamlara bıraktığı günümüz dünyasında, yeni bir iletişim kanalı olan ve yeni medyanın karakteristik niteliklerini taşıyan sanal gerçeklik sistemlerini iletişim perspektifiyle ele alan etkileşim odaklı bir tasarım yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Tez kapmasında geliştirilen tasarım örneği, etkileşimin farklı boyutlarını iletişim perspektifinden kavramsal hipotezler ile ortaya koyarak, insanların sanal ortamlar ile nasıl etkileşime geçtiklerini açıklamaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, tasarım süreci içerisindeki donanımsal, yazılımsal ve sosyal bileşenleri inceleyerek, bu bileşenler ile etkileşim seviyesi arasındaki teorik ilişkileri incelemektedir.

INTERACTION IN VIRTUAL REALITY In a modern world where the difference between what's real and what's virtual is quickly dissipating and daily lives are transforming into virtual experiences, there is a need for an interactivity focused design approach from a communications perspective for virtual reality systems which are new communication channels bearing the characteristics of new media. The design example developed within this thesis aims to explain how mankind interacts with virtual environments by exposing the different dimensions of interactivity with conceptual hypotheses from a communication studies perspective. This thesis analyzes the hardware, software and social components within the design process by explaining their theoretical relationships with interactivity level of the virtual world.
Keywords: Bilişim; İletişim; Medya; Sanal Ortam