Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde ikili görev egzersizlerinin etkinliği - Ünlü, Begüm (My University, 2025)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde ikili görev egzersizlerinin etkinliği Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylerde Pulmoner rehabilitasyon (PR) ve PR’ye ek ikili görev eğitiminin (İGE) etkinliğini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hastaların bilişsel durum değerlendirmesinde Mini Mental Durum Değerlendirme Testi (MMT) ve Frontal Değerlendirme Bataryası (FDB); denge değerlendirmesi için Mini-Denge Değerlendirme Sistemler Testi kullanıldı. fonksiyonel denge ve mobilite değerlendirmesi Zamanlı Kalk Yürü Testi ve 10 metre Yürüme Testi (10MYT) ile yapıldı, testler hem tekli görev (normal yürüme) hem de ikili görev (yürüme ve bilişsel görev) olarak iki defa uygulandı Fonksiyonel kapasite değerlendirmesinde 6 Dakika Yürüme Testi kullanıldı. Tüm hastalara 8 hafta boyunca, haftada 2 seans tedavi uygulandı. Değerlendirmeler başlangıçta (tedaviden önce), 8 haftalık tedavi sonunda yapıldı. Bulgular: KOAH tanılı 33 hasta rastgele iki çalışma grubuna ayrıldı (İGE n=17, ortalama yaş 65,64±6,9 yıl; PR n=16, ortalama yaş 65,5±5,12 yıl). Grupların bilişsel eğerlendirmelerindeki değişimler karşılaştırıldığında MMT-Oryantasyon, FDB-Kelime akıcılığı ve FDB-Toplam skoru İGE grubunda arttı (p<0,05). Gruplar arasında anlamlı fark olmamakla birlikte 10MYT tekli ve ikili görev süreleri her iki grupta da azaldı. Sonuç: İGE ile bilişsel fonksiyonlarda iyileşme sağlanmıştır, frontal lob fonksiyonları, kelime akıcılığı ve oryantasyon açısından bu değişimler daha anlamlıdır. İkili görev performansları açısından gruplar arasında fark olmamakla birlikte her iki grup için de test sürelerinde iyileşme görülmüştür.

The effectiveness of dual-task exercises in individuals with chronic Obstructive pulmonary disease Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of pulmonary rehabilitation (PR) and dual-task training (DTT) in addition to PR in individuals with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Materials and Methods: Cognitive status was assessed with the Mini-Mental State Examination (MMSE) and the Frontal Assessment Battery (FAB). Balance was evaluated using the Mini-Balance Evaluation Systems Test, while functional balance and mobility were assessed with the Timed Up and Go Test and the 10-Meter Walk Test (10MWT). All tests were performed under both single-task (normal walking) and dual-task (walking combined with a cognitive task) conditions. Functional capacity was evaluated with the 6-Minute Walk Test. All participants underwent treatment twice weekly for 8 weeks. Assessments were performed at baseline (before treatment) and after the 8-week intervention. Results: Thirty-three patients diagnosed with COPD were randomly allocated into two groups (DTT group: n=17, mean age 65.64±6.9 years; PR group: n=16, mean age 65.5±5.12 years). When changes in cognitive outcomes were compared between the groups, the MMSE-Orientation, FAB-Verbal Fluency, and FAB-Total scores increased in the DTT group (p<0.05). Although no significant difference was found between groups, 10MWT durations under both single-task and dual-task conditions decreased in both groups. Conclusion: DTT provided improvements in cognitive functions, particularly in frontal lobe functions, verbal fluency, and orientation. Although there was no significant difference between groups regarding dual-task performance, improvements in test durations were observed in both groups.
The effectiveness of dual-task exercises in individuals with chronic Obstructive pulmonary disease
Keywords: Akciğer Hastalıkları, Obstrüktif; balance; denge; dual-task; ikili-görev; KOAH; Lung Diseases, Obstructive; walking; yürüme COPD