Karaca Ahmet Sultan ve Karaca Ahmet dergahı - Tatlı, Ercan (My University, 2008)
KARACA AHMET SULTAN KARACA AHMET DERGAHI Ülkemizin dini ve sosyal bir gerçeği olan Alevilik son yılların güncel konusudur. Ancak bu konuda daha çok alevi yazarlar eser kaleme almıştır. Yazılan eserlerin çoğu zaman yanlı bir üslupla kaleme alınmış ve bilimsellikten uzak bir yaklaşımla yazılmış olması, hatta bu yazarların Aleviliği ifade ederken kendi aralarında bile ihtilafa düşmeleri toplum tarafından Aleviliğin sağlıklı algılanmasında sıkıntılar meydana getirmiştir. Çalışmamızda Aleviliğin toplum nezdinde bilimsel bir şekilde algılanması için; Aleviliğin tarihi süreçte nasıl ortaya çıktığını, bugünün Alevilerinin Aleviliği nasıl algıladığını ortaya koymaya çalıştık. Bunu yaparken de; Alevilerce sahiplenilmiş Karaca Ahmet Sultan’ın hayatını, Alevi- Bektaşi inancındaki yerini onun adına kurulmuş tekke ve dergahlardan biri olan karaca Ahmet Dergah’ını kaynaklara ve gözlemlerimize dayanarak ifade etmeye çalıştık. Karaca Ahmet sultanın Alevi Bektaşi inancında çok önemli bir yerinin olduğu muhakkaktır. Adına kurulan karaca Ahmet sultan dergahının ve tekkesinin her yıl binlerce alevi tarafından ziyaret edilmesi ve burada Aleviliğin öğretilmesi, Aleviliğe ait ibadetlerin icra edilmesi (cemlerin yapılması, kurbanların kesilmesi vb) bunun göstergesidir. Karaca Ahmet Dergahında yürütülen faaliyetler, icra edilen ibadetler ve toplantılar; Alevilerin kendilerini nasıl ifade ettiklerini anlama, inançlarını, ibadet anlayışlarını ve dolayısıyla uygulamalarını, örf ve adetlerini, ahlak telakkilerini, önemli günler ve ritüellerini öğrenme adına çok önemlidir. Çalışmamızda dergahta yürütülen faaliyetler titizlikle gözlemlenerek Aleviliğe dair bilimsel değerlendirmeler ve bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. THE DERGAH OF KARACA AHMET SULTAN The Alaouite Sect, which is the religious and social reality of our country, is the current subject of the last years. But mostly the Alaouite writers wrote out works of art about this subject. Also these written works of arts mostly were written by partisans with approaches far off being scientific. Moreover these writers, while describing the Alaouite Sect, conflict eachother and all these make problems on society’s understanding the Alaouite Sect. In our study, we tried to introduce; how the Alaouite was born in the process of history and how the today’s Alaouite society comprehend the Alaouite Sect, for the comprehension of the Alaouite in the society’s opinion. While doing this, we tried to express, the life of Karaca Ahmet Sultan who has been protected by the Alaouite Society, his place in the beliefs of the Alaovite Bektashi sect, and the Karaca Ahmet Dergahı which is one of the tekkes and dergahs that was built in the name of him, according to sources and to our observations. It is a fact that Karaca Ahmed Sultan has a very important place in the belief of Alaouite –Bektashi Sect.Thousands of Alaouite visit the dergah and tekke which was built in the name of Karaca Ahmet Sultan, people teach Alaouite to others, in these places, the Alaouite worship there, Alaouite do cem (come together) and kill animals as a sacrifice, etc. And all these activities are the signs of this fact.
Keywords: İslam Dini; İslam Mezhepleri