Türk vergi hukukunda devre mülk uygulaması - Gözi, Berna (My University, 2006)
Tez Özeti 20. yüzyılın ikinci yarısının ilk yıllarında ortaya çıkan ve özellikle Avrupa ve Amerika kıtasında hızlı bir gelişim gösteren taşınmaz mallardan zamanla sınırlı istifade sağlayan sistemlerin ülkemize yansıması da gecikmedi ve ülkemizdeki girişimcileri de bu yönde yatırımlar yapmaya itti. Devre mülk sistemi ülkemizde yeni sayılabilecek bir uygulama olmasına rağmen süratle gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Bunu gören kanun koyucu, güvenli bir sistem yaratarak uygulamayı da kanalize etmek özlemi ile birlikte turizm ve inşaat sektörünü de geliştirmek amacı ile KMK'ya yeni maddeler eklemiş bulunmaktadır. Bu amaçla, 10.06.1985 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 3227 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanunu'na Devre Mülk Hakkı İle İlgili Maddeler Eklenmesine Dair Kanun'la mevzuata yer almış oldu. KMK'ya eklenen 57-65. md hükümleri ile düzenlenen bu hak md. 57 hükmü ile tanımlanmıştır.” Buna göre, “Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli bölümlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir”. Devre mülk hakkı ile ilgili olarak vergi hukuku alanında henüz bir düzenleme yapılmamıştır. Devre mülk hakkının vergilendirilmesi genel hükümler çerçevesinde çözüme kavuşturulmaktadır. Nitekim devre mülk hakkının vergi mevzuatı karşısındaki durumunun incelenmesine ilişkin yaptığımız araştırmada, yoruma ve tartışmaya açık herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Bu açıklamalar doğrultusunda, devre mülk hakkının mevcut vergi kanunlarında yer alan genel hükümler ışığında çözümünün mümkün olduğu görüşündeyiz. THESİS’

’ After 1960’s especially in Europe and North America,estate sector has shown a very fast development so time limited profit for estate in Turkey has begun to install.And some entreneurship has begun to make some work on it in Turkey.Time sharing estate is a new application in Turkey but it begun to develop its propagation.Nevertheless Law makers have produced a new sewcured system for canalization of applications thennew KMK units have been added for tourism and consturuction developments.For this aims,by 6.10.1985,3227 numbered “ flor estate Law” time sharing estate law has been added to the system.The57-65 numbered Law has been added to KMK.by 57th numbered Law .Some construction which is reliable to useas residence or a possesser of independent part of the construction could be us efor a precise period of time every years,by the private owner ship rate,some user right can be given to the possesser .This right is known as Time Sharing property Rights. By the Time Sharing property Right,tax has not been developed any regulations.In taxation of Time Sharing property right,no ruling has been set up.Although no comments and arguments problems have been seen in time sharing right’s tax laws.With these explanation,we think that by the general ruling,solutions is possible for time sharing rights problems in the regulation.
Keywords: Devre Mülk_Vergi Hukuku; Vergi Hukuku_Türkiye