Yasin Suresiyle ilgili rivayetler ve değerlendirilmesi - Karakış, Mahmut (My University, 2012)
Yasin sûresiyle ilgili yaptığımız bu araştırmada iki amaç gözetilmiştir. Yasin sûresi, halk arasında çeşitli sebeplerle en fazla okunan sûrelerden biridir. Bu geleneğin bir dayanağı olup olmadığını araştırmak bu amaçlardan biridir. Kur’an ve Sünnet birbirinden ayrılmaz, İslam dininin beslendiği iki temel kaynaktır. Bu bütünlüğü bir kez daha ortaya koymak araştırmanın ikinci amacı olmuştur. Araştırma, giriş, iki bölüm ve sonuç bölümlerinden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde; Sûre kavramı ve Yasin sûresi, Hz. Peygamber’in ve Sahabe’nin Kur’an’ı tefsiri incelenmiştir. Birinci bölümde; Yasin sûresinin ve onu okumanın faziletiyle ilgili rivayetler, sened ve metin yönünden incelenmiştir. İkinci bölümde; Sûrenin belli başlı ayetleriyle ilgili rivayetler sened ve metin yönünden incelemeye tâbi tutulmuştur. Sonuç bölümünde ise; yapılan inceleme sonucu elde edilen bulgular ve hadislerin hükmü açısından varılan sonuçlar kaydedilmiştir. Bu mütevazı çalışmanın bu türden çalışmalara katkı sağlamasını tüm kalbimizle arzu ederiz. Yasin Sûresi, Kur’an, Tefsir, Hadis

This research about Surah al-Yasin has pursued two goals: Surah al-Yasin, for various reasons, is one of the most read surahs among the people. This is the one of the goals of this research whether there is a basis of this tradition or not. The Quran and the Sunnah are inseparable, two main sources of Islam is nourished. The second objective of this research is to demonstrate this integrity once again. The research consists of introduction, two chapers and conclusion parts. In the introduction; the concept of surah and Surah Al-Yasin, and the Prophet’s and His Companions’ commentaries on the Quran were researched. In the first chapter; the reports/ narrations about virtues of Surah Al-Yasin and merits of reading it were researched according to their sanads, literally 'support' and texts. In the second chapter; the reports/ narrations about the major verses of Surah Al-Yasin were researched according to their sanads and texts. In the conclusion; findings of the research and conclusions according to conditions of hadiths were recorded. With this modest study I expect to contribute to this kind of studies with all my heart. Qur'an, Tafsir (Quranic Commentary), Hadith, Surah al-Yasin
Keywords: Hadis; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir