5237 sayılı türk ceza kanununa göre hırsızlık suçunun temel şekli(TCK md.141/ 1) - Uğurlu, İbrahim Halil (My University, 2008)
İnsanın gelişim gösteren düşünce dünyası hiç şüphesiz hukuk bilimini de şekillendirmektedir. Hukukun kurum ve kuralları ise sosyal hayatı ve bireyi her zaman etkilemektedir. Bu etkileme kendisini yaptırım olarak göstermektedir. Birden çok insanın bir araya gelmesi ile birlikte hukuk kuralı barış ve güvenliği sağlama görevini üstlenmektedir. Bu noktada hırsızlık suçu insanın topluluk halinde yaşadığı her sosyal birimde varlığını korumuştur. Bu gerçeği göz ardı etmeyen yasa koyucu 5237 sayılı yasa kapsamında hırsızlık fiilini suç olarak düzenlemiştir. Burada YTCK’nın hırsızlık suçunun temel şekline ilişkin düzenlemesi çalışma konumuzu oluşturmaktadır. Çalışma konumuz içerisinde söz konusu suç tipine ilişkin olarak tarihi süreç, mukayeseli hukuktaki durum ile birlikte doktrin ve yargı uygulamasında yer bulan yaklaşımlar nesnel bir biçimde irdelenmiştir. Çalışma hırsızlık suçunun hukuk düzeni içerisindeki yerini, unsurlarını, suçla ilgili olarak tartışmalara konu olan kavramları (eşya, mal, taşınır mal, malvarlığı, zilyetlik gibi), suçun özel görünüş şekillerini ve suç tipi açısından suçun tamamlanma anına ilişkin görüş ve teorileri kapsamına almakta ve bu konuları tartışmacı bir anlayışla incelemeyi, normun yorumlanması sürecinin nesnel bir şekilde gerçekleşmesini ve yeni yasanın suç siyasetine ilişkin yaklaşımının açıklanmasına katkı sağlamayı amaç edinmiştir.

Improving thought world of humanbeing, without doubt shaping law discipline. On the other hand, law's rules and institutions always affect social life and private individual life. This affect appears as sanction. By a lot of people come together to live, law rules assume duty of peace and security. At this point, thievery crime carry on it's existence in society inwhich humanbeings live together. So that, law maker does not omit this reality and thievery action accepted as crime within the 5237 numbered law. Here, our work's subject is related to arragement of New Turkish Criminal Code about main shape of thievery crime. In our woking subject, we objectively study about ''thievery events in chronological events, situation in comparative law and rapprochements in judgement practice'' carefully. This study comprises ,location of thievery crime in law system, all compenents of that crime and debating issues such as '' goods, chattle (movable goods), assets and possession. Also, it comprises types of thievery crime and this crime's special viewpoint kinds. Then it involves aspects and theories about crime's ending time in legal contemplation. As a result, our work's aim is analyse and discuss point for point all related things in our subject. Also our intention is contribute to clarify new law about thievery crime(crimen furti)
Keywords: Ceza Hukuku; Kamu Hukuku; Suçlar