Hastane acil servislerinin organizasyonu ve yönetimi haydarpaşa numune eğitim araştırma hastanesi Vehbi Koç Acil Tıp merkezinin bu açıdan değerlendirilmesi - Aydın, Gökmen Deniz (My University, 2007)
Acil hastalanma veya yaralanma durumunda, uygun tıbbi girişimin erken dönemde başlatılmasının, bu gibi durumlardan kaynaklanan ölümlerin %20 azaltılmasını sağladığı ve erken dönemde ölümlerin %70’inin şok nedeniyle gerçekleştiği dikkate alınırsa acil sistem organizasyonunun önemi ortaya çıkmaktadır. Acil servis denilince; uzmanlaşmış bir ekip ile yılın 365, haftanın 7 günü ve günün 24 saati hizmet veren, hastaneye acil olarak başvuran hastanın şikayetlerini ve istemlerini ilk planda ve hızla çözebilecek bir alt yapıya sahip, temel sorunu belirleyecek ve tedavi edecek donanımı bulunan, kısa süreli tedavi ve gözlem gerektiren olguları hastane içinde standardize edebilen sistemin bütünü akla gelmektedir. Ülkemizde acil sisteminin ilk iki basamağının yeterince planlı ve organize olmamasından dolayı üçüncü basamak olan acil servisler zaman zaman ilk iki basamağın yetersizliğinden, zaman zamanda kendi plan ve organizasyonundan kaynaklanan sorunlar nedeni ile sıklıkla gündeme gelmektedirler. O halde acil servislere bir standart getirip bu sorunları en aza indirmek gerekmektedir. Bu çalışmada da Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Servis genel mimari plan, tıbbi teknolojik donanım, insan gücü ve fiziksel organizasyon açısından incelenmiş, dünya sağlık örgütü ve acil tıp derneğinin belirlediği standartlar baz alınarak acil servisin standartlar uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmış ve yönetici vasfındaki kişilerle derinlemesine görüşme yapılarak sorunlar bu kişilerin çözüm önerileri ve bu çözümleri gerçekleştirememe nedenleri hakkında bilgi alınmaya çalışılmıştır. Hastane Yönetimi, Acil Servis, Sağlık Hizmeti, Kalite, Standartlar

THE ORGANIZATION AND MANAGEMENT OF HOSPITAL EMENGENCY SERVICES AND EVALUATION OF HAYDARPAŞA NUMUNE HOSPITAL VEHBI KOÇ EMERGENCY SERVICE Regarding to the realities that deaths can be prevented by 20% in case of early Medical invention and in early stages 70% of deaths occur with the cause of shock; the importance of emergency service organization could be well understood The term “ emergency service” mentions a whole System that acts for 24 hours for 365 days a year; that produces urgent and effective solutions in the early stages of the disease; that has suffuent equipment to determine main Problems and to treat them; that can standardize the cases needing shot term Observation and treatment within the hospital In Turkey, because of the lack of services in the first two steps of emergency services, the third part of the emergency approach, namely hospital emergency departments experience great difficulties as well as the lack of their own organizational and managerial Problems. In this study, emergency Department of Istanbul Haydarpaşa Numune Hospital has been examined from the viewpoints technological of architectural plan, Medical equipment, Human resource and physical organization. On the base of the standards of WHO, and Emergency Medicine Association; a checklist has been prepared and hospital emergency department was evaluated according to this checklist. In addition, in-depth interviews were carried out with the managers in order to capture the problem, their suggestions for solutions, and the obstacles on the way of these solutions. Key Words: Health Management, Emergency Services, Health Care, Quality, Standards
Keywords: Hastaneler_Sağlık Sektörü; Sağlık Hizmetleri_Kalite_Standartlar; Sağlık Kurumları Yöneticiliği