The role of trust on the relationship between organizational engagement and corporate reputation - Esen, Emel (My University, 2011)
ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTE CEZBOLMASI İLE KURUMLARIN İTİBAR UYGULAMALARI İLE İLİŞKİSİNDE GÜVENİN ROLÜ Bu araştırmanın amacı, kurumların itibarlarını yansıtacak şekilde kurum içindeki ve kurum dışındaki paydaşlara yönelik olarak yapmış oldukları faaliyetlerin, çalışanların kurumlarına güven duymaları üzerindeki etkisini ortaya koymak ve kuruma duyulan güvenin, çalışanların örgütlerine cezbolmalarını ne derecede etkilediğini havacılık sektöründe saptayabilmektir. Bu doğrultuda birinci bölümde, araştırma modelinde yer verilen değişkenlerden kurumların itibar uygulamaları, kuruma güven, yöneticiye güven ve örgüte cezbolma kavramları açıklanmış ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkisine değinilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, havacılık sektöründe yapılan ve 343 denekten toplanan anket verileri değerlendirmeye alınmıştır. Çıkan sonuçlara göre, kurumların itibar uygulamaları ve kuruma güven, yöneticiye güven çalışanların örgüte cezbolmasını ortaya çıkarırken, örgüte cezbolmayı açıklayan en önemli değişkenin yöneticiye güven olduğu ortaya konmuştur. Bununla birlikte kurumların itibar uygulamaları ile örgüte cezbolma arasındaki ilişkide kuruma güvenin aracı olmadığı ifade edilmiştir. Kurumların itibar uygulamaları, kuruma güven ve yöneticiye güven açısından en yüksek değerlendirmelere sahip katılımcılar, eğitim seviyesi yüksek olanlar ile yönetici pozisyonunda olanlardır. Yüzde yüz yabancı şirketlerde çalışanlar, kuruma güveni en yüksek olanlardır. Ayrıca çalışma süresi daha uzun olanlar, kurumların itibarını yükselten uygulamaların daha yaygın olduğunu düşünmektedir.

THE ROLE OF TRUST ON THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL ENGAGEMENT AND CORPORATE REPUTATION The purpose of this study is to examine the role of organizational trust between corporate reputation practices, which reflects the shareholders’ perceptions and organizational engagement in airline sector. Corporate reputation practices which reflect the importance of practices for employees are assumed as a moderating variable to change the relationship between corporate reputation practices and organizational trust and also, managerial trust is assumed to change the relationship between organizational trust and organizational engagement. In the first section, results of the relationship between corporate reputation practices, importance of corporate reputation practices, organizational trust, managerial trust and organizational trust are examined. In the following section, data was gathered from 343 participants. According to the results of the study, managerial trust, corporate reputation practices, organizational trust have effect on organizational engagement. Especially managerial trust has the highest effect on organizational engagement. Also, Employees who are highly educated and have managerial positions, have high scores about corporate reputation practices, organizational trust and managerial trust. Employees who work in 100% foreign companies, have high trust in their organization and employees who have long working experience believe that corporate reputation practices are more common in the organization.
(Çalışanların örgüte cezbolması ile kurumların itibar uygulamaları ilişkisinde güvenin rolü)
Keywords: Güven; İtibar Yönetimi; Örgütsel Davranış