Simone de Beauvoir'ın edebi eserlerindeki kadın karakterlerin varoluşçu feminist etik bağlamında değerlerlendirilmesi - Yavuz, Hilal (My University, 2024)
Bu çalışmada Simone de Beauvoir’ın edebi eserlerindeki kadın karakterler, onun varoluşçu feminist etik görüşleri çerçevesinde incelenmiştir. Beauvoir’ın metinlerinde betimlenen kadın karakterlerin belli özellikleri tasnif edilmiştir. Beauvoir felsefesinde merkezi kavramlar olan özgürlük ve varoluşu aşma hususları açısından kadınların toplum içindeki dezavantajlı konumları tespit edilerek, eserlerindeki roman karakterler üzerinden kadınları bağımsız olmaya ve otantikliğe götürecek yolun izlekleri takip edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada toplumsal ve biyolojik cinsiyet eşitsizliği, öteki ile kurulan diyalektik ilişki, toplumdaki abject bakış açısı gibi temalar ele alınmış, Beauvoir’ın metinleri modern öznenin özgürlük mücadelesi olarak çözümlenmiştir.

In this study, the female characters in Simone de Beauvoir’s literary works are analyzed within the framework of her existentialist feminist ethical views. Certain characteristics of the female characters depicted in Beauvoir’s texts are classified. By identifying the disadvantaged position of women in society in terms of freedom and transcending existence, which are central concepts in Beauvoir’s philosophy, it is tried to follow the path that will lead women to independence and authenticity through the novel characters in her works. At the same time, in this study, themes such as social and biological gender inequality, the dialectical relationship established with the other, the abject point of view in society are discussed, and Beauvoir’s texts are analyzed as the modern subject's struggle for freedom.
The evaluation of female characters in the literary works of Simone de Beauvoir in the context of existentialist feminist ethics
Keywords: Existentialist femınıst ethıcs; Existentilsm; Feminism in literature; Feminizm; Feminizm, Edebiyatta; Fransız edebiyatı; French literature; History and criticism; Tarih ve eleştiri; Varoluşçu felsefe; Varoluşçu feminist etik