Role of the European Union in the Cyprus Issue: A neorealist view - Türkmen, Erdim (My University, 2017)
Kıbrıs, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumları arasında Aralık 1963‟te baş gösterentoplumlararası çatışmadan bu yana dünya siyaseti gündeminde ciddi bir şekildekendine yer bulmuştur. Tarih boyunca adanın bir ayağı hep Avrupa‟nın içindeolmuştur. Fakat Kıbrıslı Rumlar tarafından yönetilen Kıbrıs Cumhuriyeti 2004‟teAvrupa Birliği (AB) üyesi olurken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) buanlaşmanın dışında kalmıştır. O tarihten itibaren adanın güneyinde uygulanan ABmüktesebatı, coğrafik olarak AB‟nin dışında sayılmamasına rağmen kuzeydeaskıya alınmış bulunmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, bu tez, AB‟nin Kıbrıssorunundaki rolü ve sorumluluklarına, neorealist bir bakış açısıyla diğer bölgeselgüçlerin AB‟nin Doğu Akdeniz bölgesine genişlemesine verdikleri tepkiye, veKıbrıs üzerindeki çıkar çatışmalarına odaklanmıştır.Sonuç olarak Avrupa Birliği‟ninKıbrıs‟ta çözümü hızlandıracak bir katkı sağlayamadığı ortaya çıkmıştır. AnnanPlanı‟na verilen olumlu tepki sonucunda Kıbrıslı Türkler‟e sağlanan ekonomik vesosyal yardım projeleri siyasi sebeplerden dolayı yetersiz kalmıştır. Bunun yanısıra, AB üyeliği Kıbrıslı Rum yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti‟ne boyundan büyükgüçler vererek bölge siyasetinde eskiden olduğundan daha fazla söz sahibiolmasına yol açmıştır ve bölgedeki güç dengesi dinamiklerini büyük ölçüdedeğiştirmiştir.

Cyprus has seriously been on the agenda of world politics ever since thestart of a violent dispute between the two communities (Turkish and GreekCypriots) broke out in December 1963. The island has always had one foot insideEurope throughout the history. However, when the Greek Cypriot administeredRepublic of Cyprus became a member of the European Union (EU) on May 1st2004, self-declared Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) was left out ofthe deal. Acquis communautaire has been suspended in the North ever since,even though it is not considered as an external border of the EU. In light of thesedevelopments, this thesis focused on the role and responsibilities of the EU inthis protracted conflict with a neorealist perspective on how the other regional
Keywords: 20. yy; AB genişlemesi; Avrupa Birliği; Cyprus Conflict; Dış ilişkiler; EU Enlargement; Kıbrıs; Kıbrıs Cumhuriyeti; Kıbrıs sorunu; Kıbrıslı Türkler; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Neorealism; Tarih; Turkish Cypriots