Gebelik sürecinde zaman mesafe parametreleri ve plantar basınç dağılımı - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Gebelik sürecinde yürümenin zaman-mesafe parametrelerini ve yürümedeki dinamik plantar basınç dağılımını incelemekti. Yöntem: Çalışmaya, yaş ortalaması 30.07±6.14 olan 38 gebe kadın (1. trimester: N=7, 2. trimester: N=12 ve 3. trimester: N=19) katıldı. Katılımcıların yürüme analizi üç boyutlu hareket analiz sistemi, yürüme sırasındaki dinamik plantar basınç dağılımları ise elektronik pedobarografi cihazı ile değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışmaya katılan 38 gebeden 32sinin plantar basınç ölçümleri, 22sinin yürüme analizi yapıldı. 1.-2.-3. trimesterler arasında yürümenin zaman-mesafe parametreleri açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Yürüme sırasındaki plantar basınç parametreleri karşılaştırıldığında maksimum kuvvette 1.-2.-3. trimester arasında anlamlı fark bulundu (p<0.05). Dominant tarafa ait total, 3.-4. metatars başı; dominant olmayan tarafa ait ise total, arka ayak ve 3.-4. metatars başı maksimum kuvveti 3. trimesterde, 1. trimestere göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Trimesterler arasında temas süresi açısından anlamlı fark bulunmazken (p>0.05), son trimesterdaki pik basınç 2. trimestere göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Tartışma: Gebelik süreci yürüyüş mekaniklerini değiştirmezken, yürüme sırasındaki plantar basınç dağılımının özellikle 3. trimesterde farklılık göstermesine neden olmuştur. Gebelerin bu süreçte lokomotor fonksiyonlarının devamlılığı için plantar basınç dağılımlarını değiştirerek uyum sağladığı söylenebilir.

Purpose: The aim of this study was to investigate the time-distance gait parameters and the dynamic plantar pressure distribution during pregnancy period. Methods: Thirty eight pregnant women with a mean age 30.07±6.14 years (1st trimester: N=7, 2nd trimester: N=12, and 3rd trimester: N=19) participated in this study. The gait analysis was assessed using 3D movement analyses system and dynamic plantar pressure distribution during walking was measured using electronic pedobarograph system. Results: Thirty-two subjects plantar pressure measurements and 22 subjects gait analyses were assessed among a total of 38 participants. There was no significant difference in time-distance gait parameters between the 1st-2nd and 3rd trimesters (p>0.05). There was a significant difference in maximum force of plantar pressure parameters between the 1st-2nd and 3rd trimesters during walking (p<0.05). The maximum force in total and the 3rd-4th metatarsal head of dominant side; and total, hindfoot and 3rd-4th metatarsal head of non-dominant side were greater in 3rd trimester compared to 1st trimester (p<0.05). Peak pressure was significantly greater in last trimester than 2nd trimester (p<0.05) while there was no significant difference in contact time among trimesters (p>0.05). Conclusion: Pregnancy period did not affect the mechanics of gait while it did change the plantar pressure distribution during walking especially at the 3rd trimester of pregnancy. It can be said that pregnant women adapt to maintain locomotor functions through pregnancy via changing their plantar pressure distribution.
Time-distance parameters and plantar pressure distribution of gait during pregnancy period
Keywords: Rehabilitasyon