İtikadî ve tarihî yönleriyle gadîr-i hum uygulamaları (Halkalı örneği) - Bingöl, Esra (My University, 2019)
ÖZETGadîr-i Hum meselesi asırlardır Şîa’nın imâmeti üzerine bina ettiği tarihi bir vakıa olarak tartışılmaktadır. Ehl-i sünnet ve Şîa bu meseleyi öncesi ve sonrasıyla farklı şekillerde ele almaktadır. Bu farklılık her iki ekolün Gadîr-i Hum hakkında birbirlerinden oldukça uzak fikirler beyan etmelerine neden olmuştur.Gadîr-i Hum olayının günümüze yansıyan tarafı Şîa’nın o günün Hz. Peygamber tarafından bayram ilân edildiğini iddia etmesi sonucu ortaya çıkan Gadîr-i Hum kutlamalarıdır. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde farklı şekillerde kutlanmaktadır. Çalışmamız da Gadîr-i Hum olayını çeşitli yönleriyle ele aldık. Bununla birlikte Gadîr-i Hum kutlamaları hakkında detaylı araştırmalar gerçekleştirdik. Bunu yaparken gözlem ve anket metodundan yararlandık. Tezde dünden bu güne Gadîr-i Hum ve ona yüklenen anlamlar ve bunun sonucu olan Gadîr-i Hum kutlamaları hakkında bilgiler verilmektedir. Özellikle Türkiye’de Kars ili ve İstanbul Halkalı’da yapılan Gadîr-i Hum kutlamalarına katılınmış, elde edilen bulgular tezde açıklanmıştır. Bu çalışmada gözlem yanında kutlamaya katılan kişilerle de anket yapılarak onların bu güne yönelik algıları ortaya konulmuştur.

The event of Ghadir Khumm has been discussed for centuries as a historical fact that was built on Shia imamate. Ahl al-Sunnah and Shia deal with this issue in different ways from the very beginning. This difference has caused both beliefs to express quite distant ideas about Ghadir Khumm. The reflection of Ghadir Khumm event for today is the celebration of Ghadir Khumm, the result of Shia claiming that the day was declared as a feast by the Prophet (pbuh). It is celebrated in a different way in Turkey and the various aspects. Besides, detailed research was conducted on the Ghadir Khumm celebrations. Observation and survey method were used while doing the research. In this thesis, information is given about Ghadir Khumm and the meanings ascribed to Ghadir Khumm and celebrations from yesterday to today. We attended the celebrations especially, Kars and Halkali district in Istanbul and the findings are explained in the thesis. In this study, it is discussed as a historical fact besides observation.
Keywords: Bayram; Feast; Gadîr-i Hum; Imamate; Islam; İmâmet Ghadir-i Khumm; İslam; Shia; Şîa