Mide kanserinde reg1 alfa proteini sıklığı ve klinikopatolojik bulgularla ilişkisi - Kanıtez, Metin (My University, 2013)
Giriş: Reg geni sadece pankreas B hücreleri için değil aynı zamanda gastrointestinal tractın epitelyal hücreleri için de bir büyüme faktörüdür. Gastrik epitelyal hücrelerde Reg1α proteinin trofik etkisi bilinmekle birlikte Reg1α proteininin mide karsinogenezinde rol alıp almadığı yeterince bilinmemektedir. Amaç: Bu çalışmada, mide kanserinde Reg1α protein sıklığının araştırılması ve Reg1α proteini ile klinikopatolojik özellikler arasında ilişki olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yöntem ve Gereçler: 102 mide kanseri hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Sekonder malignitesi olan hastalar çalışma dışında bırakılmıştır. Tüm hastaların tümör piyeslerinde Reg1α proteini immunhistokimya yöntemi ile araştırılmıştır. Reg1α proteini pozitifliği ile klinikopatolojik özellikler arasındaki ilişki istatiksel olarak incelenmiştir. Sonuçlar: Hastaların yaş ortalaması 60,8±11,5 (31-83) dır. Toplam 102 hastanın 51 (50%)‘inde Reg1α protein pozitif bulunmuştur. Klinikopatolojik veriler incelendiğinde Reg1α pozitifliği ile seroza invazyonu arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki gösterilmiştir (p: 0,042). Perinöral ve vasküler invazyonu olanlarda Reg1α proteini daha yüksek oranda gibi gözükse de sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı düzeylere ulaşamamıştır. Sonuç olarak Reg1α proteini mide kanserinde anlamlı miktarda pozitiftir. Seroza invazyonu olan hastalarda daha yüksek oranda Reg1α protein pozitifliği, Reg1α proteininin tümorun agresif davranışı ile ilişkili olabileceği düşündürebilir.

Introduction: The Reg gene is known to be involved in the growth of not only pancreatic B-cells but also epithelial cells of the gastrointestinal tract and carsinoma of its lineage. Although regenerating gene (Reg) 1α protein has a trophic effect on gastric epithelial cells, it is unclear whether Reg1α protein and its receptor are involved in gastric carsinogenesis. Aim: In this study, we investigated the Reg1α protein in gastric cancers and assessed its relationship to clinicopathological factors. Material and Methods: One hundred-two patients with gastric cancer were included in this study. The patients who have the seconder malignancies were excluded. Gastric cancer pathologic specimens were examined using immunhistochemistry for Reg1α protein its relationship to clinicopathological parameters was analysed statistically. Results: The mean age of patients was 60,8±11,5 (31-83). Fifty-one (50%) patients of the 102 gastric cancer tissue samples were positive for Reg1α protein. The frequency of Reg1α protein was significiantly higher in patients with serosa invasion (p: 0,042). Reg1α protein had a high frequency in the patients with perineural and vascular invasion however these results were not important statistically. There were no relationship the Reg1α protein between other clinicopathological features and disease stage. Conclusion: Reg1α protein is expressed in a considerable number of gastric cancers. Increased Reg1α protein expression in gastric cancer with serosal invasion may related to aggressive tumor due to the relationship Reg1α protein and serosa invasion.
Keywords: Mide Kanseri; Onkoloji; Tıp