Göç yönetiminin yönetişimine politik ekonomik yaklaşım : Ege Denizi örneği - Tezcan, Dila Algan (My University, 2022)
Uluslararası göç ekonomik kaygılar, siyasi baskı, savaşlar, çevresel felaketler, yoksulluk veya kıtlık gibi birden çok nedenle ilişikilendirilebilen ve siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda sonuçları olan kapsamlı ve çok yönlü bir olgudur. Uluslararası göçün yarattığı sonuçlar neoliberal küreselleşme çağında, özellikle göç hareketlerinin göç krizlerine evrildiği bu dönemde daha gözle görülür hale gelmiştir. Devletlerin diğer devletlerle ve devlet-dışı aktörlerle bir araya gelerek göç akımlarını düzenleme ve göç krizlerine çare arama çabaları küresel göç yönetişimi çatısı altında gerçekleştirilmektedir. Ancak ne var ki bu çalışma, uluslararası göç alanının belli bir dönemine odaklanarak devletlerin diğer devletlerle ve devlet-dışı aktörlerle bir araya gelerek yürüttüğü girişimlerin göç yönetişimi değil, göç yönetiminin yönetişimi olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu girişimler tam anlamıyla küresel göç yönetişimine tekabül etmemektedir, ancak bu girişimlerin sonucunda ortaya devletlerin, uluslararası örgütlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel şirketlerin göç yönetimi süreçlerine dahil olduğu ve her gün büyüyen bir göç endüstrisi çıkmaktadır. Avrupa Birliği üye devletlerinin 2015 yılında deneyimlediği göçmen krizi bölgede yer alan devletlerin birbirleriyle ve devlet-dışı aktörlerle kurduğu bölgesel ve ikili ilişkileri incelemek adına örnek olay çalışması olarak seçilmiştir. Bu kapsamda Türkiye, Yunanistan ve üyesi olduğu Avrupa Birliği arasında yaşanan Ege bölgesi, bir diğer deyişle Doğu Akdeniz göç krizinin yönetilmesi ve sonrasında bölgede gelişen göç endüstrisi içinde kurulan bölgesel ve ikili ilişkiler politik ekonomik yaklaşımla ele alınmaktadır. Uluslararası göç meselesinin küresel politik ekonomik çerçeveye yerleştirilmeden anlaşılamayacağı ana fikrinden yola çıkılan bu tez çalışmasında Ege bölgesi örnek olayından yararlanılarak devletlerin ve devlet-dışı aktörlerin işbirliklerinin göç yönetiminin yönetişimi olarak kavramsallaştırılması önerilmektedir.

International migration is a comprehensive and multifaceted phenomenon that can be associated with multiple reasons such as economic concerns, political pressure, wars, environmental disasters, poverty or famine and has consequences in political, economic, social and cultural areas. The consequences of international migration have become more visible in the era of neoliberal globalization, especially in this period when migration movements have evolved into migration crises. The efforts of states to regulate migration flows and find solutions to migration crises by coming together with other states and non-state actors are carried out under the umbrella of global migration governance. However, this study, focusing on a certain period of the international migration field, aims to reveal that the initiatives carried out by states with other states and non-state actors are not migration governance, but the governance of migration management. These initiatives do not literally correspond to global migration governance, but the result of these initiatives is an ever-developing migration industry, in which governments, international organizations, non-governmental organizations and private companies are involved in migration management processes. The migrant crisis experienced by the European Union Member States in 2015 has been chosen as a case study in order to examine the regional and bilateral relations established by the states in the region with each other and non-state actors. In this context, the management of Aegean region migration crisis, in other words, the Eastern Mediterranean crisis between Turkey, Greece and the European Union, of which Greece is a member state, and the regional and bilateral relations established within the migration industry that developed in the region afterward are discussed with a political economic approach. Based on the main idea that the issue of international migration cannot be understood without placing it in the global political economic framework, in this thesis, it is suggested to conceptualize the cooperation of states and non-state actors as the governance of migration management, using the case study of the Aegean region.
Keywords: Aegean Sea; Ege Denizi Migration management; Emigration and immigration; global political economy; Göç ve göçmenlik; Göç yönetimi; göç yönetişimi; International relations; küresel politik ekonomi; migration governance; neoliberalism; neoliberalizm; Political science; Siyasal bilim; Turkey; Türkiye; Uluslararası ilişkiler