The impacts of perceived organizational virtuousness and socially responsible leadership on employee well-being : the mediating role of perceived social capital - Karahan, Merve (My University, 2022)
Günümüz örgütlerinde, çalışan iyi oluşu kavramının, bir örgüt ve/ veya bireyler için ekonomik, sosyal ve psikolojik faktörler açısından önem taşıması günümüzde önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Buradan hareketle, bu çalışmanın amacı, çalışan iyi oluşu kavramının algılanan örgütsel erdemlilik ve sosyal sorumlu liderlik ile ilişkisini incelemek ve ayrıca her iki ilişkide sosyal sermaye algısının aracı rolünü incelemektir. Önerilen araştırma modelindeki değişkenler arasındaki ilişkileri analiz etmek üzere İstanbul’daki çeşitli sektörlerden 311 çalışandan çevrimiçi anket yoluyla örnekleme ulaşılmıştır. Modeli test etmek için tanımlayıcı istatistikler, faktör ve güvenirlik analizleri, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlara göre, algılanan örgütsel erdemlilik ve çalışan iyi oluşu arasında, ayrıca sosyal sorumlu liderlik ve çalışan iyi oluşu arasında da pozitif ilişkiler bulunmuştur. Diğer bir yandan, sosyal sermayenin her iki ilişkide de kısmi aracılık rolü olduğu ortaya konmuştur. Çalışanların iyi oluşlarını arttırmak için örgütlerde erdemli davranışların arttırılması ve daha çok paylaşılması ve liderlerin çalışanları için elverişli paydaş kültürü ortamını oluşturması önerilir. Ayrıca kurum içinde sosyal ilişkilerin kurulması ve iletişim ağlarının iyi bir şekilde yönetilmesi de örgütler açısından oldukça önemlidir. Son olarak çalışma içinde kullanılan ölçeklerin yeni geliştirilmiş olması sebebiyle gelecekteki çalışmalarda farklı kavramlarla daha çok kullanılması önerilmektedir.

In today’s organizations, employees’ well-being has become an important subject of research since the concept of employee well-being is essential in terms of economic, social, and psychological factors for an organization and individuals. Considering the subject’s importance, this study aims to examine the relationship of employee well-being with perceived organizational virtuousness and socially responsible leadership and to test the mediating role of perceived social capital on these relationships. An online survey was used to collect the data from rationalizing the proposed model, and 311 employees were reached from various sectors in Istanbul. First, descriptive statistics and factor and reliability analyzes were performed, and then correlation and regression analyses were run to test the model. According to the results, perceived organizational virtuousness and socially responsible leadership were positively associated with employee well-being. It has also been revealed that social capital has significant partial mediating roles in both relations. To increase the well-being of employees, it is recommended that virtuous behaviors be expanded and shared more in organizations and that leaders create a favorable stakeholder culture environment for their employees. In addition, the establishment of social relations within the organization and the management of communication networks are also very crucial for organizations. Finally, since the scales used in the study were newly developed, it is recommended that the scales be used more with different concepts in future studies.
Keywords: Business; Çalışan iyi oluşu; Employee well-being; İşletme; Organizational virtuousness; Örgütsel erdemlilik; Social capital; Socially responsible leadership; Sosyal sermaye; Sosyal sorumluluk temelli liderlik