Sigorta şirketlerinde organizasyon ve organisazyonel anlamda sektörel gelişmeler ilk örnek araştırma - Uğurtan, Betül (My University, 2000)
İşletmelerde organizasyon ve bunun getirdiği farklar ve faydalar Yöneticilik biliminin gelişimi ile birlikte başlamıştır. Günümüzde ise önemi gittikçe artmış ve özellikle Sigorta sektöründe en yüksek noktaya ulaşmıştır. Sigorta sektörü, serbest tarife ile birlikte rekabetin en yüksek noktada yaşandığı ve şirketleri farkı yakalama yolunda çalışmalara yönelten bir özelliktedir. Organizasyon yapıları da buna paralel olarak esnek ve duyarlı bir hal almıştır. Gelişmelere açık ve değişken organizasyonlara sahip şirketler başarıyı yakalamıştır. Bu çalışma ile öncelikle Sigortayı tanıma ve tanıtmayı ve buna paralel olarak organizasyon yapılarına bilimsel açıdan yaklaşımı öngörmüş, ancak sektörel bir örnek ile güncel yapıyı tanıtmanın yararlı olacağı düşünülmüştür. Kişisel olarak içinde bulunduğum şirketin bu tarz bir değişim geçirmesi doğruları ve yanlışları görmemi ve olayı birebir yaşamamı sağlamıştır. Bu sebeble konuyla ilgili çalışmaları yürüten Genel Müdür Yrd. Besim ERGUN ile yapılan görüşmelerle bu gelişim ve değişimin özü incelenmiş ve sizlere de aktarılmıştır. Örnek çalışmada yer alan AXA OYAK SİGORTA A.Ş. Organizasyon yapısı oluşum süreci ile rekabetin had safhada olması dolayısıyla şirketlerin Ürün, Fiyat v.b. konuların ötesinde Müşteriye yönelmesi ve Toplam kalitenin temelini oluşturan Koşulsuz müşteri memnuniyeti sloganının oluşturduğu bu modeli 2000 yılının organizasyonu olarak tanımlamak kanımca doğru olacaktır. Bu çalışmada bana destek olan değerli danışmanım Sayın Prof.Dr.Ömür BABAOĞLU'na ve şirketteki çalışma arkadaşlarıma bana çalışmam için zaman tanıdıklarından dolayı teşekkür ederim.
Keywords: Sigorta Şirketleri-Organizasyon