Sinema eserlerinde icracı oyuncu sözleşmesi - Kaçmaz, Mine (My University, 2019)
Sinema eserleri, sinema filmi, dizi, belgesel gibi pek çok farklı formatta karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu yapımların ortaya çıkışı pek çok farklı kişinin organize bir şekilde çalışmasını gerektirmektedir. Bu ise, farklı taraflar arasında akdedilen sözleşmeler aracılığıyla sağlanmaktadır. İcracı oyuncu ve yapımcı arasında akdedilen icracı oyuncu sözleşmesi de bunlardan birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada sıklıkla uyuşmazlıklara da konu olan icracı oyuncu sözleşmesinin hukuki yönden çeşitli boyutlarıyla değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda öncelikle icracı oyuncu ve yapımcı arasında ne tip bir hukuki ilişkinin bulunduğu nitelendirilmeye çalışılmış ve aynı zamanda tarafların bu sözleşmede ne gibi hak ve yükümlülüklerinin bulunduğu incelenmiştir. Ayrıca sözleşmeye aykırı davranmaları halinde tarafların ne tip sonuçlarla karşılaşacakları ele alınmıştır. Yine sözleşmenin hangi hallerde sonaereceğine de çalışmada yer verilmiştir.

Cinematographic works appear in many different formats such as cinema film, serie, documentary.However, the emergence of these productions requires many different people to work in an organized manner. This is achieved through contracts concluded between different parties. The contract signed between the performer and the producer is also one of them. In this study, it is aimed to evaluate the performer contract which is frequently subject to disagreements with various legal aspects.In this context, firstly, the legal relationship between the performer and the producer has been tried to be defined and also the rights and obligations of the parties in this agreement have been examined. In addition, what kind of consequences the parties will face if they act contrary to the agreement are discussed. It is also stated in the study that the agreement will be concluded in which cases.
Keywords: bağlantılı haklar Performer; cinematographic work; Contracts; Economic aspects; Ekonomik yönleri; İcracı oyuncu; Law and legislation; Law and legislation --Turkey; Motion pictures; producer; related rights; Sinema; sinema eseri; Sözleşmeler; Turkey; Türkiye; yapımcı; Yasa ve yasama