Farklı nöromüskuler ısınma protokollerinin futbolcuların güç parametrelerine akut etkilerinin incelenmesi - Balıkçı, Murat (My University, 2024)
Amaç: Sporda müsabaka veya performans öncesi sporcunun performansın en üst düzeye çıkartma, yaralanma ve sakatlanma ihtimalini azaltmak amacıyla uygulanan ısınma protokolleri sporun sürekliliğine sporcunun performansına katkı sağlamakta, özellikle yarışma ve performans sporları açısından vazgeçilmez bir uygulama olmaktadır. Bu çalışma kapsamında da farklı ısınma protokollerinin futbolcuların güç parametrelerine akut etkileri araştırılmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için Türkiye Futbol Federasyonu Süper Amatör Ligi takımlarından Sultangazispor kulübünde oynayan U18 ve A Takım futbolcuları otuz altı amatör futbolcu araştırmaya dahil edilmiştir. Bu katılımcılar N=12 olacak şekilde rastgele RAMP (RP), Geleneksel (GL) ve Kontrol (KN) gruplarına ayrılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında yaş, boy, ağırlık gibi bilgilerin bulunduğu kişisel bilgi formu kullanılmış ve performans parametrelerinin hesaplanmasında ise 20m sürat testi, çevliklik testi, dikey sıçrama testi uygulanmıştır. Araştırmada ön test – son test deseni tercih edilmiştir. Araştırma prosedürü araştırma 48 saat arayla uygulanan 2 oturumdan oluşturulmuştur. İlk oturumda her üç gruba da ön test olarak belirlenen performans testleri uygulanmıştır. Son oturumda RP ve GL gruba belirlenen ısınma içerikleri uygulanmıştır. Protokolü takiben 4 dakika pasif dinlenme sonrası son test ölçümleri alınmıştır. Elde edilen veriler ise IBM-SPSS 22.0 Windows paket programında analiz edilmiştir. Normal dağılım gösterdiği görülen veriler tekrarlı ANOVA’ya tabi tutulmuştur. Bulgular: Araştırma kapsamında; eller belde sıçrama performansı, eller serbest sıçrama performansı, 20m sürat performansı, cod çeviklik performansı, eksantirik kullanım oranları ve zirve güç düzeylerinde ramp protokolünün uygulandığı araştırma grubunun performans verileri son testte ilk teste göre anlamlı bir şekilde farklılaşmakta ve bu farklılaşmanın pozitif yönde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma kapsamında elde edilen bulgulara göre bir nöromüsküler ısınma protokolü olan ramp protokolünün araştırmaya konu performans parametrelerine olan etkisinin geleneksel ısınma protokollerinden daha etkili olduğu tespit edilmiştir.

Objective: Warm-up protocols applied in order to maximize the performance of the athlete before the competition or performance in sports and to reduce the possibility of injury and injury contribute to the continuity of the sport and the performance of the athlete, and are an indispensable practice, especially in terms of competition and performance sports. Within the scope of this study, the acute effects of different warm-up protocols on the power parameters of football players are investigated. Materials and Methods: For this study, thirty-six amateur U18 and A Team football players playing in Sultangazispor club, one of the TFF Super Amateur League teams, were included in the research. These participants were randomly divided into RAMP (RP), Traditional (GL) and Control (KN) groups with N = 12. A personal information form containing information such as age, height and weight was used to collect the data of the research, and 20m was used to calculate the performance parameters. Speed test, agility test and vertical jump test were applied. Pretest-posttest design was preferred in the research. The research procedure consisted of 2 sessions administered 48 hours apart. In the first session, performance tests determined as pre-tests were applied to all three groups. In the last session, the determined warm-up contents were applied to the RP and GL groups. Following the protocol, post-test measurements were taken after 4 minutes of passive rest. The data obtained was analyzed in the IBM-SPSS 22.0 program. Data that appeared to show normal distribution were subjected to repeated ANOVA. Results: Within the scope of the research; The performance data of the research group to which the ramp protocol was applied in squat jump performance, counter movement jump performance, 20 meter sprint performance, cod performance, eccentric usage rates and peak power levels differed significantly in the last test compared to the first test, and it was determined that this differentiation was positive. Conclusion: As a result, according to the findings obtained within the scope of this study, it was determined that the effect of the ramp protocol, which is a neuromuscular warm-up protocol, on the performance parameters subject to the research was more effective than traditional warm-up protocols.
Investigation of the acute effects of different neuromuscular warming protocols on the power parameters of football players
Keywords: Agility; Beden eğitimi ve antrenman; Çeviklik; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönleri; Football; Futbol; Isınma; Jumping; Physical education and training; Physiological aspects; Sıçrama Warm-up; Sprint