Üniversite Öğrencilerinin Sigara Kullanım Sıklığı ve Sigaranın Neden Olduğu Hastalıkları Bilme Durumu - OĞUZ, SIDIKA (My University, 2018)
Amaç: Bir üniversitenin sağlık ve sosyal bilimlerinde okuyanöğrencilerin sigara içme durumu ve sigaranın neden olduğuhastalıkları bilme durumunu incelemek amacıyla tanımlayıcıolarak planlandı.Gereç ve Yöntem: Eylül 2014 - Haziran 2015 tarihleriarasında, bir üniversitenin sağlık bilimleri ve sosyalbilimlerinde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabuleden 602 öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturdu. 30soruluk bir anket formu ile veriler toplandı. Elde edilenverilerde, tanımlayıcı istatistikler ortalama, standart sapma,frekans dağılımları ve yüzde olarak verilmiştir. Ayrıcaistatistiksel değerlendirmede ki-kare testi kullanılmıştır.Çalışmada anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %30.7‟si erkek,%69.3‟ü kız olup yaş ortalaması 20.05±1.70 bulundu.Öğrencilerin %20.6„sı sigara içmekteydi. Araştırmamızdaerkeklerin, sosyal bilimlerde okuyanların ve ailesinde sigaraiçilen öğrencilerin sigara içme oranının daha yüksek olduğubelirlendi. Sigara içen öğrencilerin başlıca sigara içme nedenleribelirgin bir soruna bağlı, merak, arkadaşlardan etkilenme veözenti olduğu belirlendi. Öğrencilerin %97.8‟i sigaranınkardiyovasküler hastalıklara, %97.0‟ı akciğer kanserine,%95.3‟ü gırtlak kanserine, %94.9‟u serebrovaskülerhastalıklara, %92.7‟si Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığınaneden olduğunu bilmektedir.Sonuç: Sağlık bilimlerindeki öğrenciler sosyal bilimlerdekiöğrencilere göre daha az sigara kullanmaktaydı. Öğrencilerinbüyük bir çoğunluğu sigaranın neden olduğu hastalıklarıbilmektedir.

Objective: It was planned as descriptive desing to determine the status of smoking and knowing status for diseases caused by smoking among students studied at health and social sciences of a university. Materials and Methods: 602 students who volunteered to participate in the study of simple selected students, studied at Faculty of Health Sciences and Faculty of Social Sciences of a university between September 2014- June 2015. Data were collected with using a questionare of 30 questions. Descriptive statistics were given as mean, standard deviation, frequency distributions and percentages on collected data. In addition, chi-square test was used for statistical evaluation. The level of significance in the study was taken as p <0.05. Results: 30.7% of students were male, % 69.3 were female. Mean age of students were 20.05±1.7. Students smoking prevalence was 20.6%. In our study, it was determined that the rate of smoking was higher in men, in social sciences, and in smokers in the family. The main reasons for smoking were depending to a specific problem, curiosity, the influence of friends and affectation. 97.8% and 97.0% and 95.3% and 94.9% and 92.7% of the students knew that smoking was related with diseases of cardiovascular diseases, lung cancer, laryngeal cancer, cerebrovascular diseases and Cronic Obstructif Pulmoner Disease respectively. Conclusion: Smoking prevalence was less among the students at Faculty of Health Sciences than Faculty of Social Sciences. Most of the students knew about diseases caused by smoking.
The Prevalence of Cigarette Smoking and Knowing Status for Diseases Caused by Smoking among University Students
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Halk ve Çevre Sağlığı; Hemşirelik; Kadın Araştırmaları