Sağlıklı yenidoğanlarda venöz kan alımı sırasında oluşacak ağrının önlenmesinde emla ve oral sukrozun karşılaştırılması - Karaayvaz, Tülin (My University, 2009)
1. ÖZET Yenidoğanda ağrı ve etkileri konusunda, 1980’den bu yana birçok çalışma yapılmış, böylece ağrı hakkındaki bilgilerimiz artmıştır. Yenidoğanların prosedürel nedenlere bağlı ağrılarının giderilmesinde kullanılan birçok farmakolojik ve nonfarmakolojik yöntemler vardır. Çalışmamızın amacı; sağlıklı yenidoğanların venöz kan alımı sırasında verdikleri ağrı yanıtlarını değerlendirmek ve işlem sırasında kullanılacak olan sukroz ve topikal EMLA uygulamasının ağrıyı azaltmadaki etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma; Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bakım Odasında, Haziran – Temmuz 2009 tarihleri arasında deneysel olarak yapıldı. Çalışma kapsamına toplam 60 bebek alındı. Bunlardan birinci grubu 30 yenidoğandan oluşan %24’lük oral sukroz solüsyonu, işlemden 2 dk önce ve işlemden hemen önce 1’er ml verilen grup, ikinci grubu (n=30) ise %5’lik topikal anestetik (prilocain-lidokain) krem olan EMLA grubu oluşturdu. Bu grupta yenidoğanların işlem alanı üzerine işlemden 60dk önce en fazla 1 gr krem uygulandı ve üzeri şeffaf bir örtü ile örtüldü. Araştırma verileri; yenidoğan doğum özelliklerini, yenidoğan ve ailelerine ilişkin özelliklerini, yenidoğanın işlem öncesi, sırası ve sonrasındaki fiziksel değişikliklerini içermektedir. Yenidoğanların işlem öncesi, sırası ve sonrası ağrı puanlarını saptamak için NIPS(Neonatal Infant Pain Scale) kullanıldı. Her iki grup yenidoğanın fiziksel özellikleri ve ailesel özellikleri açısından homojendir. İşlem öncesi sukroz grubunun NIPS puan ortalaması 0.76 ± 1.86, EMLA grubunun ise 2.56±2.89 olarak belirlendi ve gruplar arasında sukroz grubu lehine anlamlı bir ilişki bulundu. İşlem sırasında, sukroz grubunun NIPS puan ortalaması 1.80 ± 2.49 iken EMLA grubunun 4.10 ± 2.78 olduğu görüldü. Sukroz grubunun NIPS puan ortalaması EMLA grubundan istatistiksel olarak düşük bulundu. İşlem sonrasında sukroz ve EMLA gruplarının NIPS puan ortalamaları sırasıyla 1.36 ± 2.37 ile 2.50 ± 2.96 olarak bulundu ve farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Her iki grup arasında yenidoğanların, ağrılı işlem öncesi, sırası ve sonrasında; oksijen saturasyonu, kan basıncı ve kalp tepe atımları arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Sonuç olarak; sağlıklı yenidoğanlarda %24’lük oral sukroz solüsyonu, %5’lik EMLA topikal kreme göre daha etkili olduğu söylenebilir. EMLA, Sukroz, Venöz yolla kan alma, Yenidoğan 2.

THE EFFECTIVENESS OF ORAL SUCROSE AND TOPICAL EMLA APPLICATION IN REDUCING NEONATAL PAIN DURING VENEPUNCTURE Since 1980’s, there has been a significant increase in our knowledge of pain in neonates and many clinical trials have been published. Many pharmacological and no pharmacological methods are currently available to reduce the procedural pain in neonates. The aim of our study is to determine the pain responses of healthy neonates during venepuncture and to compare the effectiveness of oral sucrose and topical EMLA application in reducing neonatal pain. This study was performed between June 2009 and July 2009 at the Maltepe University, Medical Faculty Neonatal Care Unit. Our study included 60 healthy neonates. In the first group consisted of 30 neonates, oral sucrose (concentration 24%) was used in oral doses in the order of 1mls of 24% sucrose in commencing 2 minutes before and just before the procedure. In the second group (n=30), lidocaine-prilocaine 5% cream (EMLA) which is a topical anesthetic, was applied (1g) to puncture site and covered with occlusive dressing, 60 minutes prior to venepuncture. Data collecting questionnaire included the birth characteristics of neonates, demographical features of parents and the physical changes observed in subjects before, during and after the procedure. To determine the pain score in neonates before, during end after he procedure, Neonatal Infant Pain Scale (NIPS) was used. There were no significant differences in birth characteristics between groups. Before the venepuncture; sucrose-treated infants had lower NIPS scores than EMLA applied neonates (0.76±2.89 and 2.56±2.89, respectively). During the procedure, NIPS scores of sucrose treated group was statistically lower than that of EMLA applied group (1.80±2.49 and 4.10±2.78, respectively). After the procedure there was no significant difference in NIPS scores between groups (1.36±2.37 and 2.50±2.96, respectively).There were no significant differences in oxygen saturation, blood pressure and heart rate between groups; before, during and after the procedure. In conclusion; in our study we found that oral sucrose (concentration 24%) solution is more effective than the local anesthetic cream EMLA in reducing pain from venepuncture in healthy newborns. Key words: Pain, EMLA, Sucrose, Venepuncture, Neonate
Keywords: Çocuk Gelişimi; Çocuk Sağlığı; Çocuk Sağlığı_Hastalıklar