Doğum Sürecinde Gebelere Verilen Fiziksel Desteğin Doğum Sonuçlarına Etkisinin Değerlendirilmesi - BAYRI BİNGÖL, FADİME; DEMİRGÖZ BAL, MELTEM; KARAKOÇ, AYŞE (My University, 2020)
Amaç: Bu araştırma, doğum sürecinde sunulan fiziksel desteğin doğum sürecine etkilerini incelemek amacı yapılmıştır. Yöntem: Araştırma randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Çalışma grubuna alınan her bir gebeye tüm süreç boyunca yanından ayrılmadan, bireyselleştirilerek, non-farmakolojik yöntemleri kullanılarak doğrudan yardım edilmiştir. Kontrol grubuna seçilen gebelere rutin hastane prosedürleri uygulanarak eşzamanlı değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma kapsamına alınan tüm gebelere doğum öncesinde Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A (W-DEQ) ve doğumdan sonra Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) B versiyonu ve Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Doğum sürecinde fiziksel destek sunulan gebelerin travay sürecinde indüksiyon gereksiniminin azaldığı (p=0.033) belirlendi. Çalışma grubunun travay süresi ortamalası 657.93±283.69 dk. iken, kontrol grubunun 1062.43±673.11 dk. olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0.004) belirlendi. Doğum sonrasında ise epizyotomi (p=0.000) ve fundal bası oranının (p=0.000) azaldığı, annelerin doğum korkusunu daha az yaşadıkları (p=0.001) ve doğum memnuniyetlerinin daha yüksek olduğu (p=0.001) saptandı. Sonuç: Doğumun aktif fazında uygulanan fiziksel desteğin doğum sürecini olumlu yönde etkilediği belirlendi. Anahtar kelimeler: Doğum, intrapartum bakım, fiziksel destek, anne memnuniyeti

Objective: This study was aimed to examine the effects of physical support during the childbirth period on the birth process. Methods: Research is an experimental randomized controlled study. In the study group, each pregnant woman was directly assisted by using non-pharmacological methods without leaving the woman during her birth. Simultaneous evaluations were made to the control group with routine hospital procedures. Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (W-DEQ)-A was applied to all pregnant women before delivery. Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (W-DEQ)-B version and The Scale for Measuring Maternal Satisfaction at Normal and Cesarean Birth were completed to all pregnant women after delivery. Results: The need for induction at birth decreased for women who were offered physical support (p=0.033). The duration of labor for the study group was 657.93±283.69 min. while the control group had 1062,43±673.11 min. (p=0.004) and the difference between them is statistically significant were determined (p=0.004). It was determined that the rate of episiotomy (p=0.000), fundal press (p=0.000) and fear of birth (p=0.001) decreased after birth. Also, women were found to have higher birth satisfaction (p=0.001). Conclusion: It was determined that the physical support applied during the active phase of birth affects the birth process positively. Keywords: Birth, intrapartum care, physical support, mother satisfaction
Evaluation of the Effect of the Physical Support to the Pregnancy on Birth Outcome
Keywords: Doğum; intrapartum bakım; fiziksel destek; anne memnuniyeti; Birth; intrapartum care; physical support; mother satisfaction