The threat of retailers over the banks on the consumer financing market - Özmen, Hami Uğur (My University, 2002)
Dünyada, perakendecilerle ile bankalar arasında, tüketici finansmanı pazarından daha fazla pay kapmak için ciddi bir yarış yapılmaktadır. Son gelişmeler, perakendecilerin dünya ekonomisindeki etkilerinin küçümsenmemesi gerektiğini göstermiştir. Birçok ülkede, perakendeciler bankalar gibi davranmaya ve müşterilerine daha önce yalnız bankalar tarafından verilen hizmetler sunmaya başlamışlardır. Günümüzde hedef kitle içindeki her müşterinin cebinde birden fazla kartı vardır ve bu kartların birbirinden önemli farklılıkları bulunmamaktadır. Bu kartlar, daha çok müşterinin diğer bankacılık hizmetlerini aldığı banka ile ilişkisini sürdürmeye yaramaktadır. Müşteri tabanını büyütmek isteyen bankaların, kartlarında bir farklılık yaratmaları zorunluluk halini almıştır. Bankalar, bu farklılığı yaratabilmek için perakendecilerin müşteri tabanlarına ve onların müşterileriyle olan ilişkilerinden kendileri için bir fayda sağlamaya ihtiyaç duymaktadırlar. Diğer yandan, perakendeciler de kredi risklerini bankalara devretmek istemektedirler. Bankaların yıllardır söylediği, kredi vermek bizim işimiz, satış yapmak ise sizin işinizdir söylemine uygun olarak, perakendeciler krediyi - tüm riskleri ve operasyonları ile birlikte- bankalara bırakmak ve kendi uzmanlık alanlarına odaklanmayı amaçlamaktadırlar. Bu çalışma, bankacılık sektörünün önündeki bu soruna çözüm bulmak için yapılan literatür çalışması ve keşifsel araştırmanın sonuçlarını yansıtmaktadır. Çalışmanın amacı, söz konusu çelişkinin giderilmesi ve pazarın bu iki önemli oyuncusunun uzun vadeli ve kalıcı ilişkisinin devamının sağlanmasına yönelik alternatif çözümler önermektir. Tezde olası çözüm alternatifleri avantaj ve dezavantajları ile incelenmiş ve hangi koşullarda nasıl bir işbirliğinin uygun olduğu saptanmaya çalışılmıştır.

Today, there is a great deal of competition between the retailer and the banking sector for the greatest share of the consumer finance market and the threat posed by the retailers on the status of the banks should be considered seriously. Recent developments indicate that the impact of the retailers on the world economies should not and cannot be underestimated. Retailers have started to act as banks and offer such services to consumers that have previously been provided by the banks. Today, almost every individual within the target market carries more than a single card. The cards which are not remarkably different than the others can only be useful to maintain the relationship of the cardholder with the bank for the other banking services. The banks need retailers' customer relationship in order to differentiate their cards The retailers are also willing to co-operate with the banks, because they wish to transfer their credit risks to the banks. In harmony with the motto of entitling credits is our business, sales is your business of the banks, the retailers are willing to leave the credit operations - with all its risk and processing- to the banks and concentrate on their core business area. In this thesis, this issue is investigated through literature survey and an exploratory research is conducted in order to find a solution to the potential problem the banking sector might face. The goal is to resolve the conflict, yet keep a long-term and sustainable relationship between the two main actors of the market. Various solutions are evaluated with respect to their advantages and disadvantages and contingent alternative co-operation types between banks and retailers has been recommended.
Keywords: Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Perakendeciler; Tüketici Finansmanı