ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ MÜFREDATININ DEĞİŞİMİ VE II. ÖĞRETİM ELEKTRONİK HABERLEŞME PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI DURUMLARI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Teknolojinin hızlı gelişimi, istihdamı da etkilemektedir. Bu duruma bağlıolarak özellikle teknik program bazında uygulanan üniversite müfredatlarınıngüncellenmesi ve güncellenen müfredatın başarıya olan etkisinin araştırılmasıgerekmektedir. Bu çalışmada hızlı nüfus artışıyla dünyanın büyük şehirlerindenbiri olan İstanbul ilinde öğrenim gören teknikerlere uygulanan öğretim müfredatındaki değişimin öğrenci başarısına olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu kapsamda Marmara Üniversitesi Elektronik ve Otomasyon Bölümünün ikinci öğretim Elektronik Haberleşme Teknolojisi programında öğrenim görmüş 41öğrenciye 38 maddelik başarısızlık nedenleri anketi uygulanmıştır. Daha sonrabaşarısızlık nedenleri tespit edilmiştir. Betimsel istatiksel yöntemle frekans analizi yapılarak taranan anket sonuçlarından en yüksek frekans değerine sahip maddeler belirlenmiştir. Maddeler incelendiğinde bir istihdam problemi olduğunudüşünen ve okuldaki yoğunluktan şikâyet eden öğrencilerin başarı oranlarınındüşük olduğu bu duruma bağlı olarak öğretim görevlilerinden de destek bekledikleri ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak mesleki öğretim gören öğrencilerin başarıve motivasyonlarının arttırılmasına yönelik olarak; okul içinde yaparak ve iş hayatına alışarak öğrenebilmesi için organize sanayi bölgelerinde mesleki ve teknikeğitim veren yüksekokulların kurulması ve bu okulların yaygınlaştırılması, nitelikli teknikerlerin yetiştirilmesi için bir öneri olarak sunulmuştur

The rapid development of technology also affects employment. Depending on this situation, it is necessary to update the university curricula especially applied on the basis of technical program and to investigate the effect of the updated curriculum on success. In this study, it is aimed to determine the effects of change in the teaching curriculum applied to the technicians studying in Istanbul, which is one of the big cities of the world, with rapid population growth. In this context, 41 students who have studied in Marmara University Electronics and Automation Department’s second tuition Electronic Communication Technology program have been given a 38-item failure reasons questionnaire. Then the causes of failure were identified. By means of descriptive statistical method, frequency analysis was performed and the items with the highest frequency values were determined through the survey results. When the items are examined, it is revealed that the students who think there is a unemployement problem and who complain about the intensity in school have low success rates and expect the support of the lecturers due to this situation. As a result, in order to increase the success and motivation of the vocational education students; The establishment of vocational schools providing vocational and technical education in organized industrial zones and dissemination of these schools are presented as a suggestion for the training of qualified technicians.
ELECTRONICS AND AUTOMATION DEPARTMENT CURRICULUM CHANGE AND II. TUITION ELECTRONIC COMMUNICATION PROGRAM STUDENTS’ SUCCESS