Meningomyeloselli çocuğa sahip ebeveynlerin stresle baş etme durumlarının değerlendirilmesi - Çağlar, Perihan Yamak (My University, 2009)
1. ÖZET Araştırma “Meningomyeloselli Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Stresle Baş Etme Durumlarının Değerlendirilmesi” amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Servisinde Ocak 2000-Ekim 2008 tarihleri arasında Meningomyelosel (MMC) tanısı ile tedavi olan çocuklar ve anne-babaları, örneklemini ise vaka seçim kriterlerine uyan 112 anne-baba oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; “Anne-baba ve Çocuğa Yönelik Anket Formu” ve “Kronik Bir Hastaya Bakmakla Yükümlü Olanların Baş Etme Yöntemleri Ölçeği (KBEYÖ)” kullanılmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, parametrik ve non parametrik yöntemler kullanılmıştır. Çalışma da, MMC olan çocuk anne-babalarının kullandıkları baş etme yöntemlerinin sırasıyla; “problemi çözmeye yönelik”, “olayların alternatifini algılamaya yönelik” ve “stres belirtilerini azaltmaya yönelik” yöntemler olduğu bulunmuştur. Stres belirtilerini azaltmaya yönelik baş etme yöntemi puan ortalamaları, kakasını kaçıran çocuk anne-babalarında; problemi çözmeye yönelik baş etme yöntemi puan ortalamaları, çocuğu fizik tedaviye giden anne-babalarda, hastalık sonrası aile içi ilişkilerinde oluşan en önemli değişiklik durumunda ve çocukla ilgili sorumluluğu eş ile eşit oranda paylaşan anne-babalarda ve her iki baş etme yöntemi puan ortalamaları da, ayaklarda hissizlik olan çocuk anne-babalarında anlamlı düzeyde yüksek olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara varılarak, anne-babaların çocukları için hizmet aldıkları birimlerde, hemşirenin de içinde bulunduğu ve stresle baş etme konusunda eğitim almış uzman kişiler tarafından uygulamalı olarak eğitim almaları gerektiği sonucuna varılmıştır. Meningomyelosel, stresle başa çıkma yöntemleri, çocuk, aile 2.

Evaluation of Coping with Stress Conditions of the Parents of Children with Meningomyelocele The investigation was planned as a descriptive and relation researching study for “Evaluation of the Coping with Stress Conditions of the Parents of Children with Meningomyelocele”. The investigation included the children, who were treated with the diagnosis of Meningomyelocele (MMC) between January 2000 – October 2008 in the Brain Surgery Department of Vakıf Gureba Education and Investigation Hospital, as well as there parents, and the sample group included 112 parents, who were suitable to the case criterions of selection. “The Survey Form Oriented to Parents and Children” and the “The Carer’s Assessment of Managing Index” scale (KBEYÖ)” were used as data collection means. In the analysis done; descriptive statistical methods, parametric and non-parametric methods were used. In the study, the methods of coping with stress used by the parents of children with MMC, were found to be respectively as following; “inclined to solve the sorun”, “inclined to perceive the alternatives of the events” and “inclined to diminish the symptoms of stress”. The average point ratings of the method inclined towards diminishing the indications of stress were determined to be of a significantly high level in the parents of the children, who can’t control their excrements; the average point ratings of the method of coping with soruns solution, whose children go to a physical therapy, in the most important change condition created in the relationship between the members of a family after an illness and in the parents, who share the responsibility, concerned with the children, in the equal rate as the other parent and the points average ratings that of both methods in the parents of the children, who had got feet numbness. In accordance with the results, gained after the above mentioned investigations, it was determined, that the parents had to be practically trained by competent persons and specialists, including nurses, for coping with stress in the departments of their children treatment. Key Words: Meningomyelocele, methods for coping with stres, child, family
Keywords: Çocuk Sağlığı; Çocuk Sağlığı _Hastalıklar; Stres_Aile