Eklemeli imalat yöntemiyle farklı cidar kalınlıklarında üretilen inconel 718 alaşım malzemesine uygulanan ikincil işlemlerin malzemenin mekanik özelliklerine etkisinin incelenmesi - Karabulut, Yusuf (My University, 2020)
Eklemeli imalat yöntemi, günümüzde başta havacılık, otomotiv ve biyomedikal olmak üzere farklı endüstrilerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Eklemeli imalat yöntemi, diğer imalat yöntemlerine göre daha az malzeme israfının olması ve kompleks parçaların üretiminin daha kolay olması gibi avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Bu yöntemle üretilen malzemelerin başında yüksek korozyon direncine sahip, yüksek sıcaklıklarda mekanik özelliklerini koruyabilen, yüksek gerilme, kopma ve kırılma direncine sahip Inconel 718 alaşımı gelmektedir.Eklemeli imalat yöntemiyle üretilen malzemelerin avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan bazıları kötü yüzey kalitesi, ani ısınma ve soğuma sebebiyle oluşan çarpılmalar ve malzeme yapısında oluşan iç gerilmelerdir. Bu dezavantajlar malzemelerin düşük mekanik özelliklere sahip olmasına sebep olmaktadır. Üretilen parçalarda görülen bu kusurlar parçaların uygun koşullarda verimli bir şekilde kullanılabilmesi için giderilmelidir. Bu çalışmada, eklemeli imalat yöntemiyle farklı cidar kalınlıklarında çekme testi ve çentik darbe testi numuneleri formunda üretilen Inconel 718 alaşım malzemesine ikincil işlemlerin etkisi incelenmiştir. İkincil işlem olarak frezeleme ve sürüklemeli yüzey işlem operasyonları uygulanmış ve bu işlemlerden sonra numuneler çekme testi ve çentik darbe testine tabi tutulmuştur. Bu işlemlerin, parçaların yüzey ve mekanik özelliklerine etkisi, cidar kalınlığına bağlı olarak detaylı bir şekilde incelenmiştir. İkincil işlemler sonrasında parçaların yüzey kalitesinin arttığı ve mekanik özelliklerinde gelişmelerin olduğu gözlemlenmiştir.

Additive manufacturing method is widely used in different industries, especially in aviation, automotive and biomedical. Additive manufacturing method is preferred due to its advantages such as less material wastage and easier production of complex parts compared to other manufacturing methods. The most commonly produced material with this method is the Inconel 718 alloy, which has high tensile strength, breaking, corrosion and fracture resistance and which can maintain mechanical properties at high temperatures.In addition to the advantages of the materials produced by the additive manufacturing method, there are some disadvantages. Some of these disadvantages are poor surface quality, distortions caused by high heating and cooling rate and residual stresses in the material structure. These disadvantages cause the materials to have low mechanical properties. These defects in the produced parts must be removed in order to use the parts efficiently under suitable conditions.In this study, the effects of post-processing operations on additively manufactured Inconel 718 alloy produced in the form of tensile test and charpy impact test samples in different wall thicknesses were investigated. As a post-processing operation, milling and drag fnishing operations were applied and samples were subjected to tensile test and charpy impact test after post-processing operations. The effects of these operations on the surface and mechanical properties of the parts were examined in detail depending on the wall thickness. After post-processing operations, it was observed that the surface quality of the parts increased and there were improvements in their mechanical properties.
Keywords: Eklemeli imalat; Inconel 718; İkincil işlemler; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Mechanical properties; Mekanik özellikler Additive manufacturing; Post-processes