Oturum başlatma protokolü (Session initiation protocol - SIP) ile internet tabanlı uçtan uca haberleşme - Civan, Mustafa (My University, 2010)
OTURUM BAŞLATMA PROTOKOLÜ (SESSION INITIATION PROTOCOL-SIP) İLE İNTERNET TABANLI UÇTAN UCA HABERLEŞME SIP (Session Initiation Protocol) Internet üzerinden ses ve video çağrıları gibi multimedya oturumları yaratmak ve yönetmek için kullanılan bir sinyalleşme protokolüdür. SIP, IETF (Internet Engineering Task Force) 'in bir spesifikasyonudur ve RFC (Request For Comment ) 3261 bu spesifikasyonun en son versiyonunu açıklar. Bu protokol OSI referans modelinin oturum katmanında (5. katman) ve TCP / IP referans modelinin uygulama katmanında (4. katman) bulunur. SIP ilk başta Henning Schulzrinne ve Mark Handley tarafından 1996'da tasarlanmaya başlanmıştır. Normalde, SIP oturumların yaratılması ve yönetilmesi amacıyla merkezileşmiş sunuculardan oluşan mimariye ihtiyaç duyar. Fakat, Peer to Peer SIP (P2PSIP) herhangi bir merkezileşmiş sunucu olmadan oturum yaratımı ve yönetimi imkanı sunar. P2PSIP IETF tarafından, cihazların merkezileşmiş sunuculara ihtiyaç duymadan SIP ile iletişim kurabilmesini sağlayan bir protokol tanımlamak için başlatılmış bir standartlaşma çabasıdır. P2PSIP'in faydalarından bazıları; merkezileşmiş sunucuya veya yönetime ihtiyaç duymaması ve sahip olduğu basit keşif ve yapıdır. Bu tezde, P2PSIP'in yeni standartlaşma işlemi, P2PSIP'in çağrı akışı ve onun çalışma prensibi, mevcut mimari ile birlikte nasıl çalıştığı ve karşılaştırılması, açıklanmıştır. PSIP, SIP , VoIP

INTERNET BASED PEER TO PEER COMMUNICATION WITH SIP (SESSION INITIATION PROTOCOL) The SIP (Session Initiation Protocol) is a signaling protocol for creating and management of a multimedia session such as voice and video calls over the Internet. SIP is a specification of IETF (Internet Engineering Task Force) and RFC (Request for Comment) 3261 describes the latest version of the specification. This protocol is at the session layer (layer 5) in the OSI reference model and in the application layer (layer 4) of TCP / IP reference model. SIP was originally designed by Henning Schulzrinne and Mark Handley starting in 1996. Normally, SIP requires centralized servers architecture for creating and management of a session. However, peer to peer SIP (P2PSIP) offers creating and management of a session without any centralized server. P2PSIP is a standardization effort that started by IETF for defining a new protocol for devices to communicate with SIP without depending on centralized servers. Some of the benefits of P2PSIP, there is no central servers or administration needed and simple discovery - setup In this thesis, new standardization process of P2PSIP, call flow of P2PSIP and its working principle, interworking and comparison with existing architecture, are explained. PSIP, SIP , VoIP
Keywords: Elektronik; Haberleşme