Banka birleşme ve satın alma işlemleri - Demiray, Murat (My University, 2002)
Banka birleşme ve satın alma işlemleri, ülkemizin gündemine yeni giriş olmakla birlikte gelişmiş ülkelerin bankaları arasında global pazarda pay sahibi olma amacına yönelik olarak hızlanarak sürmektedir. Tez içerisinde dünyanın gündeminde olan bu konunun nedenleri ve amaçlarının belirlenmesi, aşamalarının açıklanması, ilgili yasal düzenlemelerin ile örneklerin biraraya getirilmesi ve sonuçlarının yorumlanması amaçlanmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri ve A.B.D.'deki birleşmeler büyüme ve global pazarda rekabet etme hedefine yönelik olarak yapılmaktadır. Birleşme ve satın alma işlemlerinin rekabet düzeyinin olumsuz etkilememesi için rekabeti koruyucu yasal düzenlemelere de büyük önem verilmektedir. Ülkemizde birleşmeler zor durumda kalan bankaların devlet tarafından devralınması şeklinde olmuştur. Bugünlerde bankacılık sektörünün içine düştüğü zor durumdan kurtarılabilmesi için birleşmelerin çözüm önerisi olarak sunulması konuyu gündemimize taşımıştır. Bu alandaki yasal düzenlemelerimiz oldukça yenidir. Bununla birlikte son 2 yıl içerisinde Bankalar Kanunu ve Vergi Kanunu'nda teşvik edici düzenlemeler yapılmış ve önemli bir aşama kaydedilmiştir. Ancak rekabetin korunmasına yönelik izleme ve denetleme sistemleri oluşturulmalı, caydırıcı önlemler alınmalıdır. Sektörün topladığı kaynakları kamunun borçlanma gereksinmesini sağlamak üzere kamuya aktarmak suretiyle elde ettiği yüksek karların önümüzdeki dönemde sürmeyeceği beklenmektedir. Kriz sonrasında bankaların önemli ölçüde zarar etmesi ve halen kredi risklerinin yüksek olması karlılığı olumsuz etkileyecek, maliyetlerin düşürülmesi ve kaybolan

sermayenin yenilenmesi gerekecektir. Bu aşamada birleşmeler ile büyümek ve ölçek ekonomisi faydalarına ulaşmak ile küçülmek arasında tercih yapılması gerekecektir. Her ihtimal dahilinde ülkenin sağlıklı bir ekonomik yapıya kavuşması sonrasında global ölçekte gerçekleşen birleşme furyasını ülkemizde de yaşanacaktır. SUMMARY BANK MERGERS AND ACQUISITIONS INTRODUCTION The purpose of this thesis study is to give a spot light on the concept of bank merger and acquisition transactions, the number of which has increased for twenty years in developed countries like US, EU countries and Japan. The main purpose of the study is to understand the reasons and types of bank mergers and acquisitions as well as analysing the data about the M&A realised in developed countries during the past twenty years. Another important point is the potential effects of bank M&A's in the economic stabilization process of Turkey and its banking sector. The study comprises three main parts. First part is about the theory of mergers and acquisitions which shortly describes the concept with its types and reasons. Also a summary of a M&A process take place from its beginning to end. Second part focuses on the M&A experience of US, EU and Japan. The emergence of bank M&As taken into consideration with its historical perspective which includes the reasons, laws and regulations special to these countries. As an addition, data related with the past twenty years of M&A's take place in order to explain some of its results in these countries. Finally, the third part is a detailed study of Turkish banking sector's performance for the past twenty years in parallel with the performance of Turkish economy. Also potential M&A transactions are discussed in the light of Turkish banking sectors current situation with the laws and rules regulating it.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar Ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi