Enerji üretiminde kojenerasyon teknolojilerinin incelenmesi - Ergezen, Mehmet Duran (My University, 2001)
Kojenerasyon, aynı sistemde birleşik ısı ve elektriğin üretildiği uygulamadır. Mevcut petrol bazlı yakıtlar, doğal gaz kömür rezervleri gibi birincil enerji kaynaklarının hızla azalması ve dünyanın ekolojik dengesinin de hızla bozulmaya yüz tutmasıyla özellikle endüstriyel uygulamalarda çevre ile dost sistemlerin seçimi zorunlu hale gelmiştir. Burada amaç bir taraftan primer enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak, diğer taraftan da çevrede mümkün olan en az hasarı ve kirlenmeyi yaratacak sistemleri seçmektir. Bu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kojenerasyon konusuna kısa bir giriş yapılıp, tezin hazırlanmasındaki amaç anlatılmıştır. İkinci bölümde, 2000'li yılların eşiğinde Türkiye'nin enerji profili anlatılıp Türkiye'nin yenilebilir enerji potansiyeli açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, kojenerasyonun tanımı yapılıp tarihçesi anlatılmış, kojenerasyon teknikleri hakkında bilgiler verilip Türkiye'deki ve Avrupa'daki durumu incelenmiştir. Dördüncü bölümde, kojenerasyon sistem tasarımı anlatılıp örnek uygulamalar incelenmiştir. Beşinci bölümde, tez sonucunda ortaya çıkan düşünceler açık bir biçimde verilmiştir. Altıncı ve son bölüm tartışma ve değerlendirmenin yapıldığı bölümdür. Tezde elde edilen bulgular bu bölümde tartışılarak değerlendirilmiştir.

THE INVESTIGATION OF COGENERATION TECHNOLOGIES IN ENERGY PRODUCTION Cogeneration is an application which is production of compound heat and electricity. Especially the selection of environmentalist systems in industrial application has become obligatory with rapid reduction of the primary energy sources such as the existing fuels that dissolve in oil, natural gas, sources of coal and rapid damage of the world's ecologic balance. In this point, the aim is to use primary energy sources productively on the other hand, the systems which will create minimum possible damage and pollution. This study is composed of six part. In the first part, an introduction to cogeneration has been done. The aim, preparation of thesis, has been related. In the second part, energy profile of Turkey in 20th century, has been described. Usable energy potential of Turkey has been explained. In the third part, definition and short history of cogeneration has been related. informations about cogeneration techniques have been described. The situation of cogeneration has been investigated in Turkey and Europe. In the fourth part, conception of cogeneration systems has been related. Sample applications have been investigated. In the fifth part, the ideas that appear from result of the thesis have been given clearly. In the last part, arguments and evaluations are done. The findings that are gotten from the thesis, have been argued and evaluated.
Keywords: Elektrik