Acarlar gölündeki mikrobiyolojik ve kimyasal kirlenme olaylarının tespiti - Ertürk, M. Doğa (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında Acarlar Gölü'ndeki kirletici etmenler araştırılmıştır. Tez çalışmasının amacı, ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri olan Acarlar Gölü'ndeki kirliliği saptamak ve eğer kirlilik kaynağı oluşturan etmenler varsa bunları tespit etmektir. Nisan 2004-Mart 2005 tarihleri arasında her ay periyodik olarak, daha önceden tespit edilen 4 örnekleme noktasından toplam 61 adet su numunesi alınıp, bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapılmıştır. Laboratuvar çalışmaları Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bakteriyolojik analizlerde, mikrobiyolojik kirlilik göstergesi olarak kabul edilen Escherichia coli, baraj gölünün 4 örnekleme noktasından alınan su numunelerinde araştırılmıştır. Bakteriyolojik analizler için alınan su numuneleri Membran filtrasyon yöntemiyle Endo besi yerine ekilmiş ve bakteri üremesi gerçekleşen petrilerde E. coli sayımı yapılmıştır. Kimyasal kirliliği tespit etmek için Kurşun (Pb), Kadmiyum (Cd), Deterjan, Amonyak(NH3), Nitrit (NO2), Nitrat (NO3), Toplam Azot, Sülfür (S-2), Sülfat (SO4-2), Toplam Fosfor, Organik Madde, Toplam Çözünmüş Madde (TDS), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ) ve pH parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Bütün bu tespitlerde Amerikan Halk Sağlığı Birliği (APHA) standart method kurallarına uyulmuştur. Elde edilen değerler Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak 31 Aralık 2004 tarihinde T.C. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 25687 sayılı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği içinde yer alan Kıtaiçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri ve Göller, Göletler, Bataklıklar ve Baraj Haznelerinin Ötrofikasyon Kontrolü Sınır Değerleri standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçlarının kabul edilen standartlarla karşılaştırılmasına göre kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerde standartların üzerinde değerlerle karşılaşılmıştır. Kimsayal ve bakteriyolojik analizlerin sonuçları yorumlandığında, 1.Derece Doğal Sit alanı olan Acarlar Gölü'ne tarımsal ve insan kaynaklı atıkların karıştığı görülmüştür. In this study thje pollution factors in Acarlar Lake examined in detail. Aim of this study is to determine the pollution level of Acarlar Lake, which is one of the most important wetlands of Turkey, and to point out the pollutant factors. Periodically, total of 61 samples were collected from 4 different parts of the lake in each month in the period between April 2004 - March 2005 and their bacteriological and chemical analysis were carried out. Laboratory studies were carried out at the Marmara Universitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratory. The microbiological indicator, Escherichia coli, was examined in bacteriological analysis in water samples collected from 4 sampling spots in the lake. The water samples were filtered and the membrane filter was filtered on Endo Agar Medium and the number of growing bacterial colonies were counted. Chemical analysis were carried out in order to determine chemical pollution parameters such as Lead (Pb), Cadmium (Cd), Detergent, Ammonia, Nitrite, Nitrate, Total Nitrogen, Sulfide, Sulfate, Total Phosporus, Organic Substance, Total Dissolved Solids, Chemical Oxygen Demand, Biological Oxygen Demand and pH. All of the experiments in this research were carried out according to American Public Health Association (APHA). All data obtained from this study were compared with the standarts set by quality criteria according to Inland Water Resources Classification and Limit Values for Euthropication Control in Lakes, Swamps, Dam Lakes depicted in Regulation for Water Pollution Control which was prepared by the Turkish Republic Ministry of Environment and Forestry. In the results of microbiological and chemical analysis, some values were found above the standarts set in Inland Water Resources Classification and Limit Values for Euthropication Control in Lakes, Swamps, Dam Lakes depicted in Regulation for Water Pollution Control which was prepared by the Turkish Republic Ministry of Environment and Forestry. The results revealed that Acarlar Lake is polluted by agricultural and human oriented disposals.
Keywords: Çevre Kirliliği; Kimyasal Kirlenme