Bilanzansatz und bewertung von sachanlagen nach ifrs im vergleich zu Turkischen gesetzen und vorschriften mit dem schwerpunkt von leasingvertagen - Demir, Deniz Arzu (My University, 2006)
Tezin Adı: MADDİ DURAN VARLIKLARIN VE FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMELERİNİN ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINA GÖRE MALİ TABLOLARA ALINMASININ VE SONRAKİ DÖNEMDE DEĞERLEMESİNİN TÜRK KANUNLARI VE YÖNETMELİKLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI Maddi duran varlık kalemlerinin ve finansal kiralama sözleşmelerinin uluslararası finansal raporlama standartlarına (UFRS) göre mali tablolara alınması ve sonraki dönemde değerlemesi bu tezin ana temasıdır. Mali tablolara alınma ve değerlemeyle ilgili özellik arz eden durumlar detaylı bir biçimde açıklandıktan sonra ikinci ve üçüncü ana bölümlerde uluslararası muhasebe standartları (UMS) ve Türkiye’deki ilgili kanun ve yönetmelikler (Vergi Usul Kanunu) (VUK), (Türkiye Muhasebe Standartları) (TMS) ve (Sermaye Piyasası Kanunu) (SPK) çerçevesinde maddi duran varlıklar ve finansal kiralama sözleşmeleriyle ilgili bir karşılaştırmaya yer verilmiştir. Maddi duran varlık kalemleri işletme içinde bir dönemden fazla kullanımı öngörülen fiziki kalemlerdir. Arsalar, binalar, yeraltı ve yer üstü düzenleri, taşıtlar bazı maddi duran varlık kalemlerine örnek olarak gösterilebilir. Maddi duran varlık kalemlerinin uluslararası muhasebe standartları kapsamında mali tablolara alınma esasları ve sonraki dönemde değerlemesi belli kurallar doğrultusunda gerçekleşmekte ve bu kurallar uluslararası muhasebe standardı (UMS) 16 çerçevesinde düzenlenmektedir. Maddi duran varlık kalemleriyle ilgili bu düzenlemelerin bu çalışmada incelenmesi finansal kiralama sözleşmelerinin detaylı bir şekilde incelenmesi açısından yol gösterici olmuştur. Finansal kiralama sözleşmeleri, normal kiralama işlemlerinden farklı olarak sözleşmeden doğan tüm risk ve yararların kiraya veren tarafından kiracıya devredildiği sözleşmelerdir. UMS 17’de yer alan düzenlemeler finansal kiralama sözleşmelerini düzenlemekte ve ilgili düzenlemeler kiracı ve kiraya veren açısından bu çalışmada detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Ana bölümlerin sonlarında yer alan kıyaslarda ise maddi duran varlık kalemleri ve finansal kiralama sözleşmeleriyle ilgili UMS, TMS ve SPK düzenlemelerinin küçük farklar dışında birbirleriyle paralellik gösterdiği VUK’taki düzenlemelerde ise farklılıklar olduğu saptanmıştır. Name der Masterarbeit: BILANZANSATZ UND BEWERTUNG VON SACHANLAGEN NACH IFRS IM VERGLEICH ZU TURKISCHEN GESETZEN UND VORSCHRIFTEN MIT DEM SCHWERPUNKT VON LEASINGVERTRÄGEN Der Schwerpunkt dieser Arbeit ist die detallierte Erklärung der Bilanzierung von Leasingverträgen und Sachanlagen nach IFRS und ein Vergleich zwischen IFRS und türkischen Gesetzten und Vorschriften. (türkischen Steuerverfahrensgesetz (Vergi Usul Kanunu) (VUK), türkischen Rechnungslegungsstandards (Türkiye Muhasebe Standartları) (TMS), Gesetz vom Kapitalmarktausschuβ (Sermaye Piyasası Kanunu) (SPK). Das erste Hauptkapitel enthält Sachanlagen, die umfassen materielle Vermögenswerte, die für Zwecke der Herstellung oder der Lieferung von Gütern und Dienstleistungen, zur Vermietung an Dritte oder für Verwaltungszwecke gehalten werden und erwartungsgemäβ länger als eine Periode genutzt werden. Einige Gruppen von Sachanlagen sind: Grundstücke, Gebäude, Maschinen und technische Anlagen, usw. International Accounting Standard 16 regelt Bilanzansatz und Bewertung von Sachanlagen. Die Ansatzkriterien, Erst- und Folgebewertung von Sachanlagen werden in dieser Arbeit detailliert erklärt. Nach der Erklärung dieser Regelungen werden die Ähnlichkeiten und Unterschiede zwischen IFRS und oben genannten türkischen Gesetzen und Vorschriften festgestellt. Das zweite Hauptkapitel enthält Leasingverträge, die spezielle Formen der Vermietung von Vermögensgegenständen. International Accounting Standard 17 regelt Klassifizierung, Ansatz und Bewertung von Leasingverträgen. Die Erst- und Folgebewertung von Leasingverträgen aus Sicht des Leasingnehmerrs und Leasinggebers ausführlich erklärt. Nach der Erklärung dieser Klassifizierung und Bewertungsmethoden, werden die Ähnlichkeiten und Unterschiede zwischen IFRS und türkischen Gesetzen und Vorschriften (wie im zweiten Kapitel) festgestellt. Die Regelungen von IFRS, TMS und SPK beim Bilanzansatz und Bewertung von Sachanlagen und Leasingvertägen sind; auβer kleiner Unterschiede; ähnlich. Es gibt auffallende Unterschiede beim Bilanzansatz und Bewertung von Sachanlagen und Leasingverträgen zwischen IFRS, TMS, SPK gegenüber VUK.
Keywords: Finansal Kiralama; Maddi Duran Varlıklar; Mali Tablolar_Türkiye