Ego fonksiyonları değerlendirme ölçeği’nin Türkiye koşullarına uygun geçerlik, güvenirlik çalışması - Çevik, Yadigar (My University, 2013)
EGO FONKSİYONLARI DEGERLENDİRME ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKİYE KOŞULLARINA UYGUN GEÇERLİK, GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Ruhsal bozukluklarda ve özellikle şizofrenide, düşünce süreçlerinin parçalara bölünmesi, cinsel veya saldırgan hareketler, toplumdan geri çekilme, yargıda yetersizlik ve gerçeklik testinde bozulma gibi ego işlevlerinin değerlendirilmesi birçok alanda ortaya çıkan klinik belirtilerin tanımlanmasını kolaylaştırır. Bellak (1973) tarafından geliştirilen Ego Fonksiyonlar Değerlendirme Ölçeği (Ego Function Assessment) (EFA), şizofreni hastalarında ortaya çıkan problem dav¬ranışın hangi ego işlevi ile ilgili olduğunu ve işlevdeki bozul¬ma düzeyini belirlemeye olanak sağlar. Bu araştırmanın amacı; Ego Fonksiyonları Değerlendirme Ölçeği’nin Türkiye koşullarına uygun geçerlik, güvenirlik ve norm çalışmasının gerçekleştirilmesidir. Araştırma; 213’ü şizofren, 213’ü normal olmak üzere toplam 426 kişinin katılımı ile 01 Ocak–30 Mayıs 2013 tarihleri arasında bire bir yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Ego Fonksiyonları Değerlendirme Ölçeği, Wonderlic Personnel Testi, Sıfat Listesi ve Belirti Tarama Listesi kullanılmıştır. EFA ölçeğinin total bir puanı olmayıp 12 alt boyutu mevcuttur. Bu yüzden tüm gruplar için her bir alt boyut ayrı ayrı ele alınmıştır. Öncelikle ölçeğin dilsel eşdeğerliği incelenmiş ve dilsel eşdeğerliğe sahip olduğu görüldükten sonra geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Çalışmada; psikiyatrik tanı almayan normal ve şizofreni tanısı alan grup istatistiksel olarak ayrı ayrı incelenmiştir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizinde ölçeğin orijinal formla uyumlu olduğu görülmüştür. Ölçeğin iç tutarlılık katsayılarının şizofreni grubunda Cronbach alfa .919 ile .743 arasında değişirken normal grupta .820 ile .641 arasında değişmiştir. Test-tekrar test güvenirlik katsayıları ise şizofreni grubunda .815 ile .503 arasında değişirken normal grupta ise .768 ile .510 arasında değişim göstermiştir. Bu sonuçlar, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu göstermektedir. Ego, , Ego Fonksiyonları, Şizofreni, Geçerlik, Güvenirlik,

STUDY OF VALIDITY, RELIABILITY IN ACCORDANCE WITH TURKEY CONDITIONS IN EGO FUNCTIONS ASSESSMENT SCALE Mental disorders and particularly in schizophrenia, evaluating ego functions such as disintegration of thought processes, sexual or aggressive behavior, insufficient justification and reality testing disturbances helps to identify the clinical symptoms that occur in various settings. The Ego Function Assessment (EFA) Scale developed by Bellak (1973) allows identifying which ego function is associated with the problematic behavior and determining the level of function disturbance in patients with schizophrenia. The aim of the present study is to conduct the validation, reliability and norm study for Ego Function Assessment Scale in Turkish setting. The study has been conducted with a total of 426 participants including 213 patients with schizophrenia and 213 healthy subjects using the individual interview method from January 1st 2013 to May 30th 2103. The Individual Information Form, Ego Function Assessment Scale, Wonderlic Personnel Test, Adjective Checklist and Symptom Checklist have been used in the present study. EFA sub-dimensions of the scale total score of 12 is not available. So for all groups are discussed separately for each sub-dimension. Firstly, the linguistic equivalence was evaluated, and once linguistic equivalence was determined, validation and reliability analyses were conducted. The group without any psychiatric diagnosis and the group diagnosed with schizophrenia were assessed separately in the present study. The confirmatory factor analysis revealed that the scale was consistent with the original form. The internal consistency of the scale ranged Cronbach alpha .919 to .743 in the schizophrenia group while it ranged from .820 to .641 in the normal group. Test-retest reliability coefficients ranged from .815 to .503 in the schizophrenia group while they ranged from .768 to .510 in the normal group. These results show that the scale is a valid and reliable assessment tool. Ego, Ego Functions, Schizophrenia, Validation, Reliability
Keywords: Ego; Hastalıklar; Psikiyatri Hemşireliği; Psikiyatri_Şizofreni; psikoloji; Ruhsal Bozukluk; Tıp_Psikiyatri