Bilişim çağında teknoloji bağımlılığı ve dijital istila üzerine bir araştırma - Küçükvardar, Mert (My University, 2019)
Günümüzde teknoloji bağımlılığının alt alanlarına yönelik dar bir çerçevedefarklı disiplinlerden pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmada bilgisayar, akıllıtelefonlar, tablet, televizyon vd. teknolojik araçlar ve internet tabanlı uygulamalar gibigeniş bir alana yönelik çeşitli kullanım durumları araştırılmıştır. Teknoloji kullanımalışkanları çerçevesinde kullanıcıların teknoloji bağımlılık semptom düzeyleriniölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirilmiş olup genel kullanıcılardüzeyinde uygulanmıştır.Literatür taraması sonrası ele alınan araştırma genel tarama modeline göreyürütülmüştür olup geliştirilen 32 madde ve 6 faktörden (Kullanım ve zaman,Teknolojik istila, Bağımlılığı benimseme, Teknolojik saplantı, İletişim sarmalı/ döngüsü,Ruhsal ve zihinsel değişkenler) oluşan teknoloji kullanım alışkanlığı ölçeği, 948teknoloji kullanıcısına uygulanmıştır. Araştırmada pek çok önemli sonuca ulaşılmıştır.Cinsiyete göre yapılan değerlendirmelerde, kadınlar erkeklere oranla genel teknolojiyikullanma ve teknolojiye zaman ayırma bakımından daha istekli, erkekler kadınlaraoranla teknolojik bağımlılığı benimsemeye daha yatkın, kadınlar erkeklere oranlateknolojik araçlara saplantılı olmaya daha yatkın, kadınların erkeklere oranlateknolojilerden ruhsal ve zihinsel olarak etkilenebilme potansiyelinin daha fazla olduğuortaya çıkmıştır. Ayrıca birçok demografik ve kullanım verisine göre fark ve ilişkibulunmuştur. Araştırmada aynı zamanda teknoloji bağımlılığı semptom düzeylerinegöre ölçümlemeler yapılmış bu bağlamda araştırmaya katılan teknoloji kullanıcılarının iiölçeğin geneline verdikleri cevaplar çerçevesinde orta düzey bağımlılık semptomlarıgösterdiği tespit edilmiştir.Teknoloji bağımlılığı birçok farklı disiplinden çalışma gerektiren ve tamanlamıyla çözümlenmeyi bekleyen bir konu. Bu doktora çalışmasında geliştirilenteknoloji kullanım alışkanlığı ölçeğinin literatürdeki teknoloji bağımlılıkaraştırmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Nowadays, a lot of research is being carried out from different disciplines in anarrow framework for the sub-fields of technology addiction. In this study, the use oftechnological tools such as computers, smartphones, tablets, televisions and internetbased applications were investigated. Within the framework of technology usage habits,a valid and reliable measurement tool was developed to measure the level of technologydependence symptom of users and applied at the level of general users.After the literature review, the research was carried out according to thegeneral scanning model and developed to the technology usage habit scale consisting of32 items and 6 factors (usage and time, technological invasion, adoption of technologyaddiction, technological obsession, communication spiral/ cycle and mental variables)was applied to 948 technology users. Many important conclusions have been reached inthe research. It has been shown that in gender assessment, women are more willing touse and spend time to general technology than men, men are more likely to adopttechnological addiction than women, women are more likely to be obsessed withtechnological tools than men, as mentally and spiritually, women are more affected bytechnology than men. In addition, differences and correlations were found in manydemographic and usage patterns. The study also measured the levels of technologyaddiction symptoms. It was determined that the technology users participating in thestudy showed moderate level dependence symptoms within the scope of the answersgiven to the overall scale.ivTechnology dependence is an issue that requires work from many differentdisciplines and is expected to be fully resolved. It is thought that the scale of technologyusage habits will contribute to the research of technology addiction in the literature.
Keywords: Bilişim teknolojisi; Communication Spiral; Dijital İstila; Gazetecilik; Information technology; İletişim Sarmalı; Journalism; Technological Intoxication; Technological Obsession; TechnologyAddiction; Teknoloji Bağımlılığı; Teknolojik Saplantı Digital Invasion; TeknolojikZehirlenme