GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARININ GELİR VERGİSİ VE KURUMLAR VERGİSİ BAKIMINDAN VERGİLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Girişim sermayesi, girişimcilerin yaratıcı fikirlerini ve yeni üretim tekniklerini hayata geçirebilmeleri için gerekli olan finansman ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak, yüksek risk ve karşılığında yüksek getiri beklentisine dayalı olarak ortaya çıkmış bir finansal olgudur. Ülkemizde daha önce risk sermayesi yatırım fonu ve risk sermayesi yatırım ortaklığı olarak düzenlenen girişim sermayesine ilişkin sermaye piyasası kurumları, 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile önemli değişikliklere uğrayarak girişim sermayesi yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım ortaklığı adıyla yeniden düzenlenmiştir.Türk vergi mevzuatında girişim sermayesi yatırım fon ve ortaklıklarının önemi göz önünde bulundurularak teşvik edici vergi düzenlemelerine yer verilmiştir. Girişim sermayesi yatırım fon ve ortaklıklarının kazançları bütünüyle kurumlar vergisinden istisna edilmiş ve bu kurumların kazançları üzerinden yapılacak olan tevkifat oranı da %0 olarak belirlenmiştir. Ayrıca girişim sermayesi yatırım fon ortaklıklarından gelir elde eden bireysel yatırımcıların gelirleri vergilendirme dışında tutulmuş, kurumların da bu fon ve ortaklıklara iştirak etmeleri nedeniyle sağladıkları kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bunun ötesinde gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, girişim sermayesi yatırım fon ve ortaklıklarına yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla girişim sermayesi fonu ayırma müessesesi getirilmiştir.

Private equity funds and trusts rely on high risk and in return high profit margin. They came into existence in order to find a financial source for entrepreneurs and allow them to launch creative ideas and new production techniques. Private equity was codified as a venture capital mutual fund and a venture capital investment trust previously and was re-regulated with substantial alterations by the new Capital Market Law No.6362 under the titles of private equity funds and private equity trusts. The significance of private equity funds and trusts as per Turkish Tax Law have been re-conceived and thus new incentive tax regulations were also included. The income of private equity funds and trusts is exempt from corporation tax and the withholding rate over the incomes of these entities is settled as 0%. In addition, the scope of the application of tax exemption widened to the incomes of the individual investors and the corporate tax for the incomes of the corporations, which is derived from their participation to the private equity funds and trusts. Furthermore, in order to promote the participation of the income taxpayers and the corporate taxpayers to the private equity funds and trusts the allocation of private equity is brought.
TAXATION OF PRIVATE EQUITY FUNDS AND TRUSTS IN THE TERMS OF INCOME TAX AND CORPORATION TAX
Keywords: İktisat; İşletme