Impact of emotional labor on organizational outcomes: a comparative study in public and private universities - Özbingöl, Zeliha Nil Başkaya (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı duygusal emeğin akademisyenlerin iş tatmini,işten ayrılma niyeti ve tükenmişlik üzerindeki etkilerini saptamaktır.Duygusal davranış iki şekilde incelenebilir,içsel davranma ve yüzeysel davranma.İşletmeler duygusal davranış kuralları belirlerler.Bu çalışmada duygusal davranış kurallarının duygusal stratejiler üzerindeki etkisi incelenmiştir.Amir desteği şartlı değişken olarak kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemi 6 Devlet 6 özel üniversitede çalışan 310 akademisyenden oluşmaktadır.Yapılan analizler sonucunda,içsel davranmanın iş tatmini ile olumlu yönde,işten ayrılma niyeti ve tükenmişlik ile ise olumsuz yönde ilişkisi ortaya çıkmıştır.Yüzeysel davranmanın iş tatminini azalttığı ve tükenmişlik duygusunu arttırdığı belirlenmiştir.İşten ayrılma niyeti üzerinde manidar bir etkisi saptanmamıştır.Amir desteğinin yer aldığı durumda,yüzeysel davranma ile tükenmişlik arasındaki olumsuz ilişki yön değiştirmiştir.Bu sonuçlara göre,akademisyenler amirleriyle bir takım çalışması yaptıklarında,duygusal emek, işlerinin doğal bir parçası haline gelecek ve daha fazla sorun yaratmayacaktır.

This study aims to determine the effect of emotional labor on academicians'job satisfaction,intention to leave and burnout.Emotional acting takes two forms,such as deep acting and surface acting.Central to this theory,organizations specify emotional display rules.In this study,the effect of emotional display rules on emotional strategies were analyzed.Supervisor support has been shown to moderate the relationship between the work outcomes.Surveys were carried out with 310 academic staff of 6 Public and 6 Private universities.The results show that deep acting is positively related to job satisfaction and,negatively to burnout and intention to leave,whereas surface acting was found to have a negative relationship with job satisfaction,and positive to burnout.Also,it is found that surface acting has no significant effect on intention to leave. The results prove that in the presence of supervisor support,the positive relationship between surface act and burnout turns out into a negative one.This proves that when the employees work as a team with their supervisors,the emotional labor they display becomes part of the job,and does not cause any further problems.
Keywords: İş Tatmini; Örgütsel Davranış