The effects of change on training needs analysis - Topçu, Deniz (My University, 2013)
yacı Analizi, Eğitim Kararları ÖZET DEĞİŞİMİN EĞİTİM İHTİYACI ANALİZİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Bu araştırmanın amacı örgütlerin eğitim hedeflerine ulaşmada verecekleri eğitim kararlarında değişimin eğitim ihtiyacı analizi üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmaları gerektiğidir. Maksatlı örnekleme yöntemiyle seçilen eğitim alan teknik personelin ve eğitim kararı veren yöneticilerin fikirleri yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Görüşme sorularını oluşturmak ve toplanan veriyi analiz etmek için değişim kavramını ve eğitim ihtiyacı analizini kapsayan bir araştırma çerçevesi oluşturulmuştur. İlk olarak görüşülenlerin araştırma sorularına verdikleri cevaplar toplanmıştır. Sonra araştırma verileri içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve araştırma bulgularına ulaşılmıştır. Değişime, değişim ve eğitim ihtiyacı analizi ilişkisine ve eğitim programlarına ilişkin bulgular, teknik personel ve yöneticiler açısından yorumlanmıştır. Bulguların yorumlanmasıyla eğitim programları kararlarına ilişkin sonuçlara varılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur. Change, Training, Training Needs Analysis, Training Decisions

THE EFFECTS OF CHANGE ON TRAINING NEEDS ANALYSIS The purpose of this research was to lay emphasis on the effects of change on training needs analysis are taken into account in order to detemine training programs' decisions to reach the training goals of an organization. Purposive sampling method was utilised to capture the opinions of the technical personnel take trainings and the managers give training decisions about the effects of change on training needs analysis were collected through semi-structured interviews. To construct interview questions and to analyse the data collected, a research framework encompassing the concept of change and training needs analysis was generated. The answers of the interviewees for the research questions collected initially. Then, the research data collected was analyzed via descriptive analysis technique and the research findings were figured out. The findings related to change, change and training needs analysis relation and training programs were interpreted from both technical personnel and managers' points of view. By discussing the findings of the research resulted with drawing conclusions regarding last training programs' decisions and proposals for further research.
Keywords: Değişim Mühendisliği (Yönetim); İşletme Eğitimi; İşletme ve Eğitim; Örgütsel Değişim; Örgütsel Etkinlik; Örgütsel Gelişim