Oyuncak Yapımı Destekli STEM uygulamalarının 6. sınıf öğrencilerinin destek ve hareket sistemi konusundaki akademik başarısına, problem çözme becerilerine ve mühendislik becerilerine etkisinin incelenmesi - Göktuna, Ecem (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı oyuncak yapımı destekli STEM uygulamalarının destek ve hareket sistemi konusunda 6. Sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, analojik akıl yürütme becerilerine, problem çözme ve mühendislik becerilerine etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda bir devlet okulunda öğrenim gören 6. Sınıf öğrencileriyle 6 ayrı etkinlik yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sakarya ili Hendek ilçesinde bulunan bir devlet okulundaki rastgele seçilen 28 kişilik bir sınıf oluşturmaktadır. Bu grup 6. Sınıf öğrencilerinden oluşan sadece deney grubudur. Yöntemin nicel boyutunda zayıf deneysel desen, nitel boyutunda ise durum çalışması gerçekleştirilmiştir. STEM temelli uygulamalar bu gruba yapılmıştır. Dersler araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırmanın verileri hem nicel olarak hem de nitel olarak toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından oluşturulan Destek ve hareket sistemi konusu akademik başarı testi, Coşkun (2004) tarafından Türkçe’ye çevirilen problem çözme becerileri anketi ve yine araştırmacı tarafından geliştirilen Mühendislik Tasarım Becerileri rubriği ile yapılmıştır. Analojik akıl yürütme içeren sorular, akademik başarı testinin son 5 sorusunu oluşturmakta olup açık uçlu kısa cevaplı sorulardır. Nitel veriler ise öğrenci ürünlerinin yorumlanmasında Gülhan ve Şahin (2018)’den esinlenerek hazırlanan ürün değerlendirme rubriği ile toplanmıştır. Uygulanan yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmak için akademik başarı testi, problem çözme becerileri anketi ve mühendislik tasarım becerileri ölçeği öğrencilere ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Sınıf mevcudunu oluşturan 28 öğrenci de yapılan ön testlere, son testlere ve etkinliklere katılmıştır. Ön test ve son test analizlerinde bağımsız t test uygulanmıştır. Tüm bulgular ışığında oyuncak yapımı destekli STEM uygulamalarının 6. Sınıf öğrencilerinin destek ve hareket sistemi konusunda akademik başarılarını, problem çözme becerilerini, mühendislik becerilerini ve analojik akıl yürütme becerilerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to investigate the effects of toy design based STEM applications about support and movement systems on 6th grade students’ academic success, problem solving skills, analogical thinking skills and engineering design skills. For this purpose, 6 different activities were prepared for 6th grade students. The sample of this study consists of 28 students in a public middle school in Hendek, Sakarya. This is the only experimental group consisting of 6th grade students. Weak experimental design was used in the quantitative dimension of the method and case study was conducted in the qualitative part of this study. STEM based activities were applied to this group and the courses were conducted by the researcher. The data of this study were collected by qualitative and quantitative forms. The quantitative data of the research were obtained from the an academic success test that prepared by the researcher about support and movement system, a problem solving skills test that translated by Mücahit Coşkun (2004) and an engineering design scale that prepared by researcher. Academic success test also includes analogical thinking skills questions. Last 5 questions of academic success test was about open- ended analogical thinking skills that students had to write their own answers. The qualitative data of this study was gathered by the interpretations of the models designed by the students accoding to a rubric prepared by the researcher in the light of Gülhan ve Şahin (2018).It’s called “Product Evaluation test”. In order to compare the effectiveness of the applied methods, academic success test, problem solving skills test and an engineering design skills test were applied to the students as pre-tests and post-tests. The number of the students participated to the both pre-tests, post-tests and the activites was 28 which was the whole class. In order to analyse the pre-tests and post-tests, paired sample t test was used. In the light of all findings, it has been identified that toy design based STEM activites positively affect the students’ academic skills, problem solving skills, analogical thinking skills and engineering design skills.
Investigation of the effect of toy design based stem applications about support and movement systems on 6th grade students‟academic success, problem solving skills and engineering design skills
Keywords: academic success; akademik başarı; analogical thinking skills; analojik akıl yürütme becerisi STEM; Bilim; Eğitim modelleri; engineering design skills; Mühendislik tasarım becerisi; Öğrenim ve öğretim (Ortaöğrenim); problem çözme becerisi; problem solving skills; Science; STEM; Study and teaching (Elementary); Training models