Tüketim kültürü bağlamında influencer pazarlama : sosyal medya fenomenleri üzerine bir inceleme - Aydın, Ebru (My University, 2020)
Günümüzde teknolojik gelişmelerin, özellikle internet teknolojisinin gelişmesinin en önemli çıktılarından biri olan sosyal medya hem önemli bir iletişim kanalı hem de insanlara ulaşmanın en hızlı ve en kolay aracı konumundadır. Dolayısıyla üreticiler ve markalar açısından sosyal medyanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Sosyal medyanın önemini kavrayan markalar, hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal medya pazarlamasını kullanmakta ve bu sektöre ciddi yatırımlar yapmaktadır. Ürün veya hizmetlerini sosyal medya üzerinden tanıtan markalar oldukça geniş bir hedef kitleye ulaşabilmektedir. Markaların ürünlerini sosyal medya üzerinden pazarlayarak hedef kitlelerine ulaşmaları konusunda karşılaşabilecekleri bazı problemler arasında hedef kitleye yeterli düzeyde ulaşamama ve hedef kitle üzerinde istedikleri kadar etkili olamama gibi durumlar yer almaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için markaların iyi analizler yapmaları ve çeşitli stratejiler uygulamaları gerekmektedir.Günümüzde “Influencer pazarlama” kavramı yeni bir kavram olup markaların daha fazla insana ulaşabilme ve karlılık elde etmelerine önemli derecede yardımcı olmaktadır. Influencer konumuna gelen kişiler, kullandıkları ürünler ile ilgili açıklayıcı ve tanıtıcı paylaşımlar yaparak o ürünü alma konusunda kendilerini takip eden insanları yönlendirmektedirler. Bu çalışmada ana hatlarıyla tüketim kültürüne yer verilmiş; tüketim kavramının ne ifade ettiği, tüketici davranışlarının ne gibi faktörlerden etkilendiği, tüketim kültürünün nasıl geliştiği, tüketim kültürünün nasıl ortaya çıktığı, kimlik ve statü ile tüketim arasında nasıl bir ilişki olduğu gibi sorulara cevap aranmıştır. Ayrıca sosyal medya kavramı, sosyal medyanın gelişim süreci ve araçlarının neler olduğu, tüketim kültürü ve sosyal medya arasında nasıl bir ilişki olduğu, fenomen ve influencer kavramlarının ne ifade ettiği, sosyal medya pazarlamasının ne gibi kanallarının olduğu ve nasıl bir süreçte ilerlediği, influencer pazarlamasının amaçları ve sağladığı faydaların neler olduğu, influencer pazarlamasında ne gibi yöntem ve modeller kullanıldığı gibi hususlar üzerinde durulmuştur.

Today, social media, which is one of the most important outputs of technological developments, especially internet technology, is both an important communication channel and the fastest and easiest means of reaching people. Therefore, the importance of social media for manufacturers and brands is increasing day by day. Brands, which understand the importance of social media, use social media marketing to reach their target audiences and make serious investments in this sector. Brands that promote their products or services on social media can reach a wide target audience.Some of the problems brands may encounter in reaching their target audiences by marketing their products on social media include the inability to reach the target audience sufficiently and to be as effective as they want on the target audience. In order to avoid such a situation, brands need to make good analysis and apply various strategies. Today, the concept of Influencer marketing is a new concept and helps brands reach more people and gain profitability.People who become influencers direct people who follow them to buy that product by making explanatory and promotional shares about the products they use. In this study, consumption culture has been included in the main lines; What the concept of consumption means, what factors are affected by consumer behavior, how the consumption culture has developed, how the consumption culture has emerged, what kind of relationship is between identity and status and consumption were sought.In addition, the concept of social media, what is the development process and tools of social media, what is the relationship between consumer culture and social media, what are the concepts of phenomenon and influencer, what channels social media marketing has and how it progresses, the purposes of influencer marketing and What are the benefits it provides, what kind of methods and models are used in influencer marketing are discussed.
Keywords: Fenomen Consumption Culture; Gazetecilik; Influencer Marketing; Influencer Pazarlama; Journalism; Phenomenon; Social Media; Sosyal Medya; Tüketim Kültürü