Sağlık yöneticilerinin stratejik planlama tutumlarının hastanelerin pazar oryantasyonuna olan etkisinin değerlendirilmesi : İstanbul’da özel hastaneler üzerinde bir araştırma - Ekiz, Tutku (My University, 2018)
Amaç: Hastanelerin rakiplerinden önde olabilmesi için gerekenler arasında güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, rakiplerini ve bulunduğu pazarı tanıması yer almaktadır. İşletme stratejilerinin nihai amacının pazar değerini maksimize etmek olduğu varsayımından hareketle pazar oryantasyonunun arttırılması, stratejik yönetim alanında yürütülen çalışmaların kalbini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, sağlık yöneticilerinin stratejik planlama tutumlarını değerlendirerek; bunun hastanelerin pazar oryantasyonu üzerindeki etkisini ortaya koymaktır.Yöntem: Veriler, İstanbul’da Ocak-Mart 2018 tarihleri arasında, özel hastanede görev yapan 147 alt, orta ve üst düzey idarî ve klinik yöneticiye dağıtılan soru formları aracılığıyla toplanmıştır. Soru formu demografik veriler, Stratejik Planlama Tutum ve Pazar Oryantasyonu ölçeklerinden oluşmaktadır. Hastanelerin insan kaynağı, finansal yapı, teknoloji vb. açılardan homojen olmaması nedeniyle hastanelerin seçiminde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 paket kullanılarak; tanımlayıcı istatistiklere ilâveten, faktör analizi, Bağımsız Gruplarda T Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon analizleri yapılmıştır.Bulgular: Pazar Oryantasyonu ile Stratejik Planlama Tutumu arasında orta şiddette pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Pazar Oryantasyonu değişkenindeki varyasyonun %16,2’sinin Stratejik Planlama Tutumu ile açıklandığı (p=0,000) saptanmıştır.Sonuç: Değişen çevre koşullarında yeni pazarlara girme ve rekabet avantajı elde etmede yöneticilerin stratejik planlama tutumları hastanelerin pazar oryantasyonu üzerinde etkilidir.

Aim: Hospitals can be ahead of their competitors depends on knowing their strengths and weaknesses, knowing their competitors and the market they are in. Given the assumption that the ultimate goal of business strategies is to maximize the market value, increasing the the market orientation constitutes the heart of the work carried out in the field of strategic management. The purpose of this study is to evaluate the strategic planning attitudes of health managers; this is in relation to the market orientation of the hospitals. Method: The research data were collected through questionnaires distributed between January and March 2018 in Istanbul, in which 147 first line, middle and senior administrative and clinical managers working in private hospitals. The questionnaire consisted of socio-demographic 11 questions, Strategic Planning Attitude and Market Orientation scales. In the analysis of the data, using SPSS 24 package program; descriptive statistics, factor analysis, Independent-Samples T Test, ANOVA, Pearson Correlation and Simple Linear Regression analyzes were performed. Results: It was observed a significant positive correlation between Market Orientation and Strategic Planning Attitude. In addition, 16.2% of the variation in the Market Orientation variable was determined by the Strategic Planning Attitude (p=0.000). Conclusion: Strategic decisions and behaviors of managers determine the success of market orientation in relation to entering new markets and competitive advantage under changing environmental conditions.
Keywords: Hastane yönetimi; Hastaneler; Hastaneler Strategic Planning Attitude; Hastaneler, Özel; Health Management; Hospital Administration; Hospital Managers; Hospitals; Hospitals, Proprietary; Market Orientation; Pazar Oryantasyonu; Planlama; Planning; Sağlık Yöneticileri; Sağlık Yönetimi; Stratejik Planlama Tutumu; Turkey; Türkiye