Gebelik süresince uterus ve lenfoid organlardaki dendritik hücrelerin karakterizasyonu - Bizargity, Peyman (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebeliğin 15`inci gününde dendritik hücrelerin fenotiplemesi, sitokin ve kemokin salınımın araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Desidual hücreler izole etmek için, Uterus plasenta ve fetüsten ayrılarak diseke edildi. Uterustan elde edilen tek hücreli süspansiyonlar, CD45, CD11c ve MHC sınıf II gibi DH yüzey moleküllerine karşı antikorlarla inkübe edildi. Flow sitometri ile hücreler ayıklandı. Konfokal lazer scanning mikroskop ile incelendi. Desidua, dalak ve uterus lenf düğümlerindeki dendritik hücreler izole edilerek ayni şekilde boyandı ve flow sitometri ile analiz edildi. Dendritik hücrelerin PCR analizi yapıldı. Bulgular ve Sonuçlar: Gebelik sırasında uterustaki, lenf nodlarındaki ve dalaktaki dendritik hücreler arasında farklılıklar gözlendi. Gebe farelerin uterus ve periferik lenf dokularındaki CD45+ CD11c+ hücrelerinin MHC sınıf II’nin ve yardımcı moleküllerin ekspresyonunun gebe olmayanlardan farklı olmadığı gösterildi. CD11b- CD8+ olan uterustaki ve uterus lenf düğümlerindeki CD11c+ hücrelerinin oranında gebeliğe bağlı bir azalma görülmedi. Hamilelikte, CD11b+ alt kümelerini ve uterus DH’lerinde kemokin ligand 6'nın ekspresyonunu arttırdığı gözlendi. DH alt kümeleri lenfatik hücrelerin homeostazında önemli olan sitokin interlökin-15 açısından dokuya ve gebeliğe bağlı olarak değişken ekspresyonlar gösterdiği tespit edildi.

Objective: This study aims to investigate the dendritic cells phenotype, cytokine and chemokine release on the 15th day of pregnancy. Materials and Methods: The decidual cells were isolated, the samples were separated from the placenta and fetüs. Singel cell suspensions obtained from the uterus were incubated with antibodies to DC surface molecules such as CD45, CD11c and MHC sınıf II. The cells isolated via flow cytometry sorting. Confocal laser scanning microscope was used to study dendritic cells. Decidual cell, spleen and uterine draining lymph node isolated, stained and analyzed by flow cytometry. RT-PCR analysis of dendritic cells was performed. Results and Conclusion: Differences among DCs in the uterus, uterine draining nodes and spleen, were observed. CD45+ CD11c+ cells in the uterus and peripheral lymphoid tissue of pregnant mice, expression of major histocompatibility complex class II (MHC sınıf II) and costimulatory molecules was similar to that in the non-pregnant state. There was no pregnancy-related decrease in the proportion of CD11c+ cells in the uterus or in the uterine node that were CD11b- CD8+. Pregnancy increased the CD11b+ subsets and the expression of chemokine ligand 6 in DCs of the uterine draining nodes. DC subsets showed variable expression, with respect to tissue and pregnancy, of the cytokine interleukin-15, which is important in lymphoid cell homeostasis.
Keywords: Dendritik hücre; fareler; Gebelik; Internal diseases; İç hastalıkları; interleukin-15; interlökin-15; mice; Pregnancy; tolerance; tolerans dendritic cell