Hemodiyaliz hemşirelerine viral hepatitlerle ilgili olarak verilen eğitimin sonuçlarının değerlendirilmesi - Sak, Ayşe Didem (My University, 2006)
Hemodiyaliz Hemşirelerine Viral Hepatitlerle İlgili Olarak Verilen Eğitimin Sonuçlarının Değerlendirilmesi Araştırma, hemodiyaliz hemşirelerine viral hepatitlerle ilgili olarak verilen eğitimin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Kasım 2004, Ağustos 2005 tarihleri arasında iki üniversite, iki devlet, bir vakıf, on sekiz özel olmak üzere toplam yirmi üç hastane / diyaliz merkezinde araştırmaya katılmayı kabul eden 252 hemşire ile gerçekleştirildi. Eğitim verilecek(n:126) ve verilmeyecek gruplar (n:126) rastgele seçildi. Her iki gruba da demografik özellikler ve viral hepatitlere ilişkin ön test sorularını içeren anket formu uygulandı. Çalışma grubuna, hazırlanan eğitim kitapçığı doğrultusunda eğitim verildikten sonra viral hepatitlere ilişkin son test sorularını içeren anket formu tekrar uygulandı. Toplanan veriler ve çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package For Social Sciences) For Windows 10,0 kullanıldı. Çalışmada niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare testi ve Fisher’s Exact Ki-Kare testi kullanıldı. Çalışma grubunda eğitim öncesine göre eğitim sonrası karşılaştırmalarında ise McNemar testi kullanıldı. Sonuçlar % 95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Araştırma kapsamına giren hemşirelerin çoğunluğunun 26–33 yaş %46,4 arası olduğu, %45,6’sının Sağlık Meslek Lisesi mezunu olduğu ve %40,5’inin 2–4 yıldır hemodiyaliz servisinde çalıştığı belirlendi . Çalışma ve kontrol grubundaki hemşirelerin kurumdaki görevleri ve çalışma düzeni, viral hepatitler hakkında bilgi alma, hepatitli hastaya bakım verme, serolojik tanı testlerini yaptırma, viral hepatitlerden korunma ve bulaşmayı önlemeye yönelik bilgi ve uygulama farklılıklarının istatistik açıdan anlamlı olmadığı saptandı. Çalışma grubundaki hemodiyaliz hemşirelerine verilen eğitimden sonra, hepatit virüslerinin bulaşma yolları, yapılan serolojik çalışmalar, bulaşmanın önlenmesi, aşılamalar, kontaminasyondan kaçınma gibi parametrelerin bazılarında istatistiksel açıdan anlamlı/ ileri derecede anlamlı olumlu yönde değişiklikler olduğu belirlendi. Bu sonuçlara göre; hemodiyaliz ünitelerinde çalışan hemşirelerin gelişimi için, etkin ve sürekli olarak hizmet içi eğitim programları yapılması, hemşirelerin süreli yayınları takip etmesi, kongre ve sempozyuma katılmalarının sağlanması önerilebilir. The Evalution For The Results Of The Hemodialysis Nurses Training About Viral Hepatitis This research has been made for evaluating the results of the training given to hemodialysis about the viral hepatitis.Between October 2004 and August 2005,it was executed by 252 nurses, volunteered to participate in the research, and two goverments,one foundation,two universities and 18 pay hospitals. Groups has been randomly selected as group not received training(n:126) and group received training(n:126). A questionnaire form which was including pretest questions about demographical characteristics and viral hepatitis has been applied to these two groups. The group that receieved training was questioned again about the viral hepatitis after they received training according to the training book. While evidence and data were being evaluated SPSS (Statistical Package For Social Sciences) For Windows 10,0 software was used in statistical analysis.In comparison of qualitative data Ki-Kare test ve Fisher’s Exact Ki-Kare test were used. In comparison of before-after training McNemar test was used. Results were announced as %95 secure and p<0.05 level meaningful. Majority of the nurses that participated in the research was consisted % 46,4 of 26-33 age level, % 45,6 of medical high school graduates, and of % 40,5 of hemodialysis branch . It was found that the differences in formations, missions,their getting info about viral hepatitis, giving care to the patients, making serologic tests, protection and prevention for the viral hepatitis’s infection of the Workroup and control group nurses were not meaningful in statistical view. After the training, it was found that in some of the parameters such as the infection ways of hepatitis, serologic operations, prevention of infection, avoidance from contamination were some meaningful and affirmative alterations in statistical view. According to these results; It can be suggested that hemodialysis branch personel follow the congress, perodical publishing, symposiums and inbranch trainings for their improvement.
Keywords: Hemodiyaliz; Hemşirelik; Hemşirelik_Eğitim