6102 Sayılı yeni Türk Ticaret Kanununun limited şirketlere ilişkin getirdiği yenilikler - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Limited şirketler kısmen şahıs şirketi olan kollektif şirketlere, kısmen ise sermaye şirketi olan anonim şirketlere ilişkin özellikleri bünyesinde barındıran karma nitelikli bir şirket türüdür. Limited şirketler özellikle iç ilişkiler bakımından kollektif şirketlere, dış ilişkiler bakımından ise anonim şirketlere benzer özellikler gösterir. Yeni Türk Ticaret Kanunu limited şirketleri şahıs şirketlerine benzer özelliklerinden uzaklaştırmakta ve onu adeta küçük çaplı bir anonim şirket haline getirmektedir. Yeni TTK ile limited şirketlerin özellikle şirket organları, organların oluşumu, toplanma usulleri bakımından anonim şirketlere benzer düzenlemelere tabi tutulduğunu söyleyebiliriz. Yeni Kanun, yakında yürürlükten kalkacak olan mevcut TTK hükümlerinden farklı olarak, limited şirketlere ilişkin çok daha ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Çalışmamızda yeni Türk Ticaret Kanununun Limited Şirketlere ilişkin düzenlemelerini kuruluş, sermaye, payın devri ve organlar ana başlıkları altında inceleyeceğiz.

Limited liability companies are the type of commercial companies with compo site character, which partly have the legal aspects of general partnership companies and partly have the characteristics of joint stock companies. Limited liability companies are like general partnership companies with regard to internal affairs and joint stock companies with respect to external relations. The new Turkish Commercial Code alters the partnership-alike aspects of limited liability companies and makes these companies practically small scale joint stock companies. I can say that the new provisions about limited companies set regulations similar to ones about corporations, especially regarding to the organs of company, formation of organs and procedures of general meeting. Dissimilar to the current Commercial Code provisions, which are soon to be repealed, the new Code sets very detailed provisions regarding to limited liability companies. In this study, I will analyze the new provisions under the titles ‘Formation’, ‘Capital’, ‘Transfer of Shares’ and ‘Organs’.
New provisions introduced by the new Turkish Commercial Code regarding limited liability companies
Keywords: Hukuk