Elektro çekim yöntemi ile şekil hafızalı- biyokompozit yüzeylerin geliştirilmesi - Melis Durna (My University, 2023)
Son zamanlarda, katma değeri yüksek biyomalzemelerin geliştirilmesi hem akademik hem de endüstriyel alanda önem kazanmıştır. Biyobozunur polimerlerin, medikal alanlarda kullanılabilirliği üzerine araştırmalar oldukça artmıştır. Bu çalışmanın amacı; şekil hafızalı polimerler kullanılarak, dış etkenlerden dolayı, düşük sıcaklıkta deforme olabilen ve sonra belirli bir sıcaklığın üstüne ısıtılarak önceki şekline geri dönebilen elastik özelliklerinden ve biyo-uyumlu polimerlerin cilde ve dokuya uyumlu olmasından yararlanarak şekil hafızalı biyokompozit yüzeyler geliştirmektir. Bu araştırmada; şekil hafızalı Poliüretan (PU) ve biyo-uyumlu Polivinil Alkol (PVA) polimeri ana polimerler olarak kullanılarak ve farklı konsantrasyonlarda Benzalkonyum klorür (BAC) ilave edilerek, elektro çekim yöntemi ile biyokompozit yüzey üretimi yapılmıştır. Biyokompozit yüzeylerin morfolojik, mekanik, antibakteriyel ve ilaç salınım analizleri sonucunda biyokompozit yüzeylerin medikal alanlarda kullanılabileceği ve potansiyel bir yara örtüsü olabileceği sonuca varılmıştır.

Recently, the development of high value-added biomaterials has gained importance in both academic and industrial fields. Research on the usability of biodegradable polymers in medical fields has increased considerably. The aim of this study is to develop shape memory biocomposite surfaces by using shape memory polymers, by taking advantage of its elastic properties, which can be deformed at low temperatures due to external factors and then returned to its previous shape by heating above a certain temperature, and the compatibility of biocompatible polymers with the skin and tissue. In this study; By using shape memory Polyurethane (PU) and biocompatible Polyvinyl Alcohol (PVA) polymer as main polymers and adding Benzalkonium chloride (BAC) at different concentrations, biocomposite surface production was made by electrospinning method. As a result of morphological, mechanical, antibacterial and drug release analyzes of biocomposite surfaces, it was concluded that biocomposite surfaces can be used in medical fields and can be a potential wound dressing.
Improvement of biocomposite surfaces (shape memory) with electrospun
Keywords: Benzalkonium chloride; Benzalkonyum klorür; Biocomposite; Biyokompozit; Polivinil Alkol; Polyvinyl Alcohol; Shape Memory Polyurethane; Şekil Hafızalı Poliüretan; Tekstil endüstrisi; Textile industry