Mekke'nin fethinde demi heder edilenler - Savaş, Bayram (My University, 2009)
Mekke’nin Fethi, Demi Heder, Eman ÖZET MEKKE’NİN FETHİNDE DEMİ HEDER EDİLENLER Resûlüllah, fetih günü Kâbe’nin avlusunda Müşrikler’e hitaben yaptığı konuşmada, Mekke’nin harem bölgesi olduğunu ve bu durumun devam edeceğini bildirdi. Mescid-i Haram’a, Ebû Süfyan b. Harb ve iki arkadaşının evlerine ve kendi evlerine sığınanlarla, silahlarını bırakanların emniyette olduğunu, esir alınanların öldürülmeyeceğini ve hiç kimsenin takip edilmeyeceğini haber vererek tüm Mekkeliler’e emân verdi. Ancak genel aftan istisna tutulan 19 kişi hakkında nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Kâbe’nin örtüsü altında dahi bulunsalar öldürülmelerini emretmişti. Resûlüllah, canına kastedenleri bile tereddütsüz affederken tezimizde söz konusu ettiğimiz kişilerin, kendi şahsından ziyade, müslümanlara, İslâmiyet ile Allah Tealâ’ya ağır hakaretler ve hicivlerle muhalefet ederek, kin ve düşmanlıkta sınır tanımadıklarından, gerek hukukullah’ı gerekse kâmu hukukunu ihlal ettikleri için ‘‘demi heder’’ edilmelerine karar vermiştir. Ayrıca söz konusu olan kişiler, o günün yasalarına göre savaş suçlusu olduklarından dolayı cezalandırılmalarına gerekiyordu. Ne zaman ki bu arananlardan birinin tutuklandığı ve pişmanlık duyarak müslüman olduğu haberi Resûlüllah’a gelse, onun affedilmesine rıza göstermiştir. Ancak, kendisine danışılmadan yerine getirilen 6 kişinin öldürülme olayının, fetih gününde rahmet peygamberinin şefkat ve merhametine gölge düşüremeyeceği açıkça görülmektedir. Conguest of Mecca, Are Killed, Forgive

BLOOD ON THE CONGUEST WİLL SAY HALAL MECCA The Messenger of Allah, said in the speech to Polytheists that the Kâ’be is harem zone and that will go on. He reassure with declaring that; the people are safe who refuge to mescidi haram, the houses of Ebû Süfyan b. Harb and two friends, his house and people who capitulate. He reassured to Mecca people that captives won’t kill and nobody will be followed. But he commanded that 19 people whoes are exempemted from public discharge will be killed where ever they are found in spite of they hide under the covering of the Kâ’be. The Messenger of Allah forgived even people who want to kill him without hesitation. He decided that people’s exucation who we mentioned on our thesis because they oppose further him self, to muslims, to İslam and to the God with insults, satires and they cut across all boundaries about enmity and hostility, they invade both law of Allah and civil law. Furthermore the people being talked of, must punish according damalig law because of they are war criminals. When one of them are arrested and repent with being a muslim, The Messenger of Allah consent him to be forgiven. But execution of six people that done without his consultation cant overshadow the propehts mercy and kindliness on the conquering day is seen clearly.
Keywords: İslam Dini; İslam Tarihi; Mekke_İslam Tarihi