Çevresel sürdürülebilirliğin kurum itibarı üzerindeki etkisi: Türkiye’deki tüketiciler üzerine bir çalışma - PELTEKOĞLU, ZEYNEP FİLİZ (My University, 2023)
The concept of corporate sustainability, which is defined as meeting the needs of today without compromising the needs of future generations, means creating value for future generations by considering an institution's economic, social, and environmental factors while maintaining its profitoriented activities. When corporate sustainability is considered in the environmental sense, corporate environmental sustainability is the centralization of the environmental protection approach in all managerial and operational business processes carried out by an organization on behalf of the corporate culture. Sustainability studies carried out by institutions enable them to be responsible for the environment and society while also creating, protecting or strengthening their reputations. In this context, the phenomenon of corporate reputation, which is created, protected, and strengthened under the dimensions of emotional appeal, products and services, financial performance, vision and leadership, working environment and social responsibility, is a phenomenon that needs to be measured in order to be managed strategically by organizations. This study was planned to measure the impact of environmental sustainability studies carried out by organizations in Turkey on corporate reputation. For this purpose, the study was carried out in two stages. Firstly, the corporate sustainability reports in Turkey are examined with the content analysis method, one of the qualitative types of research, to determine what environmental sustainability studies in Turkey are. The findings obtained from 37 sustainability reports examined within the scope of the research were integrated under the emotional appeal, social responsibility and product and services dimensions of corporate reputation, and a survey was conducted with consumers. As a result of the research, it has been found that the environmental sustainability practices of the organizations contribute to the corporate reputation.

Bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılamak olarak tanımlanan kurumsal sürdürülebilirlik kavramı, bir kurumun kâr odaklı faaliyetlerini sürdürürken ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak gelecek nesiller için değer yaratması anlamına gelmektedir. Kurumsal sürdürülebilirlik çevresel anlamda ele alındığında ise kurumsal çevresel sürdürülebilirlik, bir kurumun kurum kültürüne uygun yürüttüğü tüm yönetsel ve operasyonel iş süreçlerinde çevreyi koruma yaklaşımını önemsemesidir. Kurumların yürüttükleri sürdürülebilirlik çalışmaları, çevreye ve topluma karşı sorumlu olmalarını sağlarken aynı zamanda itibarlarını oluşturmalarına, korumalarına ya da güçlendirmelerine olanak tanır. Bu bağlamda duygusal çekicilik, ürün ve hizmetler, finansal performans, vizyon ve liderlik, çalışma ortamı ve sosyal sorumluluk boyutları altında yaratılan, korunan ve güçlendirilen kurumsal itibar olgusu, kuruluşlar tarafından stratejik olarak yönetilebilmesi için ölçülmesi gereken bir olgudur. Bu çalışma, Türkiye'deki kuruluşların yürüttüğü çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarının kurumsal itibar üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, Türkiye'deki çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarının neler olduğunu tespit etmek için Türkiye'deki kurumsal sürdürülebilirlik raporları nitel araştırma türlerinden biri olan içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma kapsamında incelenen 37 sürdürülebilirlik raporundan elde edilen bulgular, kurumsal itibarın duygusal çekicilik, sosyal sorumluluk ve ürün ve hizmetler boyutları altında incelenmiş ve tüketicilerle anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonucunda kuruluşların çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarının kurumsal itibara katkı sağladığı tespit edilmiştir
Keywords: Sustainability; Corporate Reputation; Environmental Sustainability; Corporate Environmental Sustainability; Sürdürülebilirlik; Kurumsal İtibar; Çevresel Sürdürülebilirlik; Kurumsal Çevresel Sürdürülebilirlik