Ortaokul öğrencilerinde umut, iyimserlik ve Allah tasavvuru ilişkisi - Kulu, Ayten Uzun (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı erinlik döneminde olan ortaokul öğrencilerinin umut,iyimserlik ve Allah tasavvurları arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısındanincelenerek birbirlerine olan etkilerini tespit etmektir. Araştırmaya 2019 yılında İzmirilinde çeşitli ortaokullarda öğrenim gören 168 öğrenci ve yine İzmir ilinde çeşitli İmamHatip Ortaokullarında öğrenim gören 196 öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılantoplam 364 öğrencinin eğilimleri anket tarama tekniği kullanılarak ölçülmüştür.Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Çocuklarda Umut Ölçeği, İyimserlik Ölçeği veÇocuklar İçin Tanrı İmgesi Ölçeği uygulanmıştır. Yaptığımız araştırmada ortaokul veİmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinde umut, iyimserlik ve Allah tasavvuru iledemografik değişkenler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

The aim of this research is the relationship between hopes, optimism andimagination of secondary school planning, which is the period of puberty. 168 studentsfrom various secondary schools in İzmir and 196 students from various Imam HatipSecondary Schools in İzmir participated in the study. The criteria of 364 students aboutthe survey screening technique. Personal Information Form, Hope Scale for Children,Optimism Scale and God Image for Children Scale were administered to the experts. Inour study, there are different levels of hope, optimism and God imagination anddemographic variables among the secondary and Imam Hatip Secondary Schoolstudents
Keywords: Din; Erinlik; Felsefe; Hope; ImamHatip Secondary School; İmagination; İmam Hatip Ortaokulu; İyimserlik; Optimism; Ortaokul; Philosophy; Pozitif Psikoloji; Puberty; Religion; Secondary School; Tasavvur Positive Psychology; Umut