Glissil-L-Histidil-L-Lisin-Bakır (II) Peptitinin Lipozomlanması - Erdem, Setenay (My University, 2009)
İnsan derisi, yaşlanma süreci boyunca incelir, çeşitli lekelenmeler, lezyonlar ve kusurlar oluşur. Yapısal protein olan, kolajen ve elastin elastikiyetlerini kaybeder. Derinin su tutucu proteinleri ve şekerleri azalmaya başlar, dermis ve epidermis incelir, kılcal damar organizasyonu bozulur ve subkutan yağ hücreleri giderek azalmaya başlar. Bu etkiler derinin ultra viyole ışınlara, irritan maddelere, alerjenlere ve çeşitli çevresel toksinlere maruz kalmasıyla giderek daha da artar. Sonuç olarak kırışmış ve elastikiyetini yitirmiş hale gelir. GHK (Glisil-L-Histidil-L-Lisin), deri ve saç tedavisiyle ilgili bir çok biyolojik aktiviteye sahip bir peptittir. Hasar gören derinin yeniden yapılandırılmasını hızlandırır, aynı zamanda iltihap önleyici özelliklere sahiptir. İnsanlarda yapılan saç transferlerinde, saç gelişimini arttırmaktadır. Bu etkilere sebep olan biyolojik mekanizma, fibroblast aktivitesinin harekete geçirilmesiyle ve kolajen üretiminin artmasıyla ilgilidir. GHK-Bakır türevlerinin kolajen sentezini arttırdığına dair bir çok çalışma yapılmaktadır. Aynı zamanda bu tripeptit dekorin dermatan sülfat ve kontriotin sülfat sentezini de desteklemektedir. GHK-Cu’ın bu farklı aktiviteleri, kozmetik uygulamalar açısından ilgi çekmektedir. Lipozomlar topikal ilaç taşıyıcılar olarak bir çok fayda sağlamaktadırlar. Çift tabaka yapısı ve lipit bileşimi, etkin maddenin deride daha uzun süre tutulmasını ve devamlı bir şekilde, derinin derin tabakalarına salınmasını sağlar. Bu çalışmada, GHK-Cu yüklenmiş lipozomlar hazırlamayı ve bir kozmetik formülasyonda kullanmak üzere lipozomları karakterize etmeyi amaçladık. İlk olarak, GHK-Cu ve yapısı UV Spektrometre, AAS ve NMR, FTIR yöntemleriyle belirlendi. Lipozomlar lipit film hidrasyonu metoduyla hazırlandı, partikül boyutları ve yapıları TEM, SEM, AFM kullanılarak değerlendirildi. Sonuç olarak, büyük çok tabakalı MLV (1-10µm) ve sonikasyola, küçük tek tabakalı SUV (<100nm) lipozomlar elde edilerek, GHK-Cu yüklenmiş lipozomları içeren bir kozmetik jel formülasyonu hazırlandı. Anti aging, GHK-Cu, Lipozom.

Characterization of Glycyl-L-Histidyl-L-Liysine-Cu(2+) Loaded Liposomes During human aging, skin becomes thinner accumulates various blemishes, lesions and imperfections. The structural proteins are progressively damaged causing collagen and elastin to lose their resiliency. The skin’s water holding proteins and sugars start to diminish, the dermis and epidermis become thin, the capillary becomes disorganized, and the subcutaneous diminish in number. These effects are further intensified by decades of exposure to ultraviolet rays, irritants, allergens and various environmental toxins. The result is dry, wrinkled, inelastic skin populated by unsightly lesions. GHK is a peptide with different biological properties mainly related to skin and hair treatment. It has been described that its presence accelerates the recovery of the skin after injury and shows also anti-inflammatory properties. In addition, it increases the degree of hair outgrowth from human hair transplants. It has been stated that the biological mechanism seems to be related to the stimulation of fibroblast activity, increasing mainly collagen production. In this sense it has been published that GHK-copper derivatives stimulate collagen synthesis and increase collagen expression. Besides, this tripeptide promotes the synthesis of decorin dermatan sulfate and chondriotin sulfate. These different activities of GHK-Cu would be of interest for cosmetic applications. Liposomes provide many benefits as topical drug delivery systems. Structure of double layer and lipid composition of liposomes keep the active substance longer in the skin and provide regularly release to the deeper skin layers. In this study, we have aimed to prepare GHK-Cu loaded liposomes and characterize them to use in a cosmetic formulation. Firstly, we have evaluated GHK-Cu by UV Spectrometry, AAS and its structure by NMR, FTIR. Liposomes have been prepared by lipid film hydrating method and their size and structure have been analyzed by TEM, SEM, AFM. Finally, we have obtained multi lamellar large vesicles (1-10µm) and small unilayer vesicles (<100nm) by sonication, than prepared a cosmetic gel formula from liposomes, containing GHK-Cu. Key Words: Anti aging, GHK-Cu, Liposome.
Keywords: Farmasötik Teknoloji; Kozmetoloji