Reconstruction of national identites and citizenship in the contex of the eu membership: hungary, poland and the czech republic - Oğurlu, Ebru (My University, 2007)
1990’ların başından itibaren yurttaşlık kavramı Avrupa siyasi yaşamının en önemli konularından biri olarak tartışılmaktadır. Küreselleşme, yeniden ortaya çıkan milliyetçilik akımları, Avrupa entegrasyonu ve genişleme süreçleri yurttaşlık kavramına son zamanlarda gösterilen ilginin başlıca nedenleridir. Tüm bu faktörler geleneksel yurttaşlık anlayışını sarsan gelişmeler olarak karşımızda durmaktadır. Avrupa entegrasyon ve genişleme süreçleri de konunun tekrar gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Doğu Avrupa’daki rejim değişiklikleri, komünist rejimlerin çökmesi ve Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin Batı Avrupa ülkeleriyle bütünleşme politikaları yurttaşlık ve kimlik politikaları konularındaki çalışmaların artmasına neden olmuştur. Bölge ülkelerinin liberal demokrasiye geçişleri ve Avrupa Birliği’ne üyelikleri çerçevesinde, Avrupa Birliği genişleme süreci boyunca, yurttaşlık konsepti hem eski hem de yeni üye ülkelerde önemli bir rol oynamıştır. Bu çerçevede, yurttaşlık konusu yeni üye ülkelerin Avrupa Birliği politikalarına uyumlarında gösterecekleri başarının değerlendirilebileceği test konularından biri haline gelmiştir. Ayrıca, konu bölge ülkelerinin demokratikleşme süreçlerini tamamlamaları çerçevesinde de önemlidir. Tüm bu gerçeklerden hareketle, bu çalışma Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ni ele almakta ve bu ülkelerde yurttaşlık kavramının anlam ve gelişimini milliyetçilik, milli kimlik ve yurttaşlık kavramlarındaki tarihsel değişiklikler çerçevesinde değerlendirmektedir. Çalışmanın ele aldığı diğer başlıca konular yurttaşlık ve milli kimlik arasındaki ilişki ile Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri’ndeki milliyetçilik hareketlerinin kimlik inşa sürecine etkileridir. Çalışmada ayrıca Avrupa yurttaşlığı ve yurttaşlığın Avrupalılaşması da bölge ülkelerinin hem demokratik konsolidasyon hem de Avrupa Birliği’ne uyum süreçlerinin daha istikrarlı ve başarılı hale getirilebilmesi yolunda alternatif model olarak ele alınıp alınamayacağı çerçevesinde tartışılmaktadır.

Since the beginning of the 1990s, citizenship has been discussed as one of the topics of utmost importance in European politics. Some of the main reasons behind the recent interest in citizenship are the advancement of globalisation, re-emergence of nationalism and the processes of European integration and European enlargement. All these developments have challenged the traditional understanding of citizenship. The processes of European integration and enlargement necessitated a reconsideration of the subject. The regime changes in the Eastern part of the continent, the collapse of the communist regimes therein and the merging of the Central and Eastern European Countries with the Western ones also played important role behind the proliferation of the studies on the issues of citizenship and national identity. Within the framework of the transition of the regional countries to liberal democracies and their membership to the European Union (EU), citizenship has played a crucial role both in the new and old member states during the whole process of enlargement. In this framework, the issue of citizenship has become one of the test cases to evaluate the success of the new member states in their attempts of harmonising their policies with those of the EU. This is also important for the regional countries to complete their consolidation processes. Taking above into consideration, this study focuses on three regional countries, Hungary, Poland and the Czech Republic and evaluates the meaning and evolution of citizenship in those countries. It analyses them within the framework of the historical changes in their nationalism, national identity and citizenship concepts. While doing this, it also touches upon other important topics, e.g. the relationship between citizenship and national identities and the impact of the nationalism on identity construction in Central and Eastern Europe. European citizenship and Europeanisation of citizenship are also discussed within the framework of the possibility of providing any alternative model to those countries to guarantee both their harmonisation and consolidation processes.
Keywords: Küreselleşme; Milliyetçilik_Siyaset ve Yönetim; Siyaset ve Yönetim; Uluslararası İlişkiler