Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çokkültürlülüğe ilişkin görüşleri ve çokkültürlü eğitime yaklaşımları - Demirsoy, Mustafa (My University, 2013)
Küreselleşen dünyada eğitimcilerin sahip olması gereken niteliklerden birinin çokkültürlülük olduğu söylenebilir. 20. yüzyılın ikinci yarısında popülaritesini kazanan bu kavram, teknolojinin insan hayatında vazgeçilmez bir yer alması ve dünyada değişik kültürlerin, toplumların ve insanların birbirleriyle daha yakın ilişki kurar hale gelmesiyle farklılıklara karşı olan bakış açısını değiştirmiş; farklılıkların varlığı insanları belli anlayışa sahip olmaya yöneltmiştir. Bu anlayışa adını veren çokkültürlülük, zamanla eğitim dünyasında da kendine yer edinmeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin çokkültürlülüğe ilişkin görüşlerini ve çokkültürlü eğitime yaklaşımlarını ortaya koymaktır. Bu amaçla Marmara Bölgesi’nde bulunan bir devlet üniversitesinde 4. sınıfta öğrenim gören sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüşlerini almak için önceden hazırlanan sorular çerçevesinde yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. 12 öğretmen adayına uygulanan mülakat sonucu elde edilen veriler, öncelikle yazıya dökülmüş ardından betimsel analiz uygulanmaya çalışılmıştır. Araştırma çerçevesinde görüşlerin analizi sonunda öğretmen adaylarının çokkültürlülüğü, birden fazla kültürün, farklı kültürel grupların ve farklı kültürel unsurlara sahip insanların bir arada olması olarak gördükleri; çokkültürlü eğitime de farklı kültürlerin, kültürel grupların ve kültürel unsurların müfredatlarda ve eğitim kurumlarında yer alması olarak yaklaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Çokkültürlülüğü, küreselleşmeyle ilişkisi çerçevesinde ve kendi yeterlilikleri açısından da değerlendiren öğretmen adayları, ayrıca çokkültürlülüğü ve çokkültürlü eğitimi engelleyen etmenlere ilişkin de görüşlerini belirtmişlerdir. Bazı görüşlerde ise öğretmen adaylarının altyapılarına göre farklılıklar söz konusudur. okkültürlülük, Çokkültürlü Eğitim, Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayları.

It can be said that, a basic qualification to be possessed by the educators in the global world is to have a multicultural approach. This concept, which became more popular during the second half of the 20th century, changed the approach toward differences since technology became an indispensable factor in our daily lives and closer relations are established among different cultures, societies and people of the world; and the existence of the differences caused people to adapt a certain approach toward them. Multiculturalism, being the name of this understanding, found its place in the education world in time. The purpose of this study is to elaborate the opinions on multiculturalism and approach toward multicultural education as adopted by the students of final year educated in the Major of Social Sciences Teaching. For this purpose, a semi-structured interview based on pre-defined questions was conducted to get information on the opinions of prospective social sciences teachers educated in the 4th year of a state university located in the Marmara Region. Data obtained as a result of the interviews conducted with 12 prospective teachers were first recorded and then subjected to descriptive analysis. As a result of the analysis conducted on their opinions about the issue, it was concluded that prospective teachers understand multiculturalism as co-living of multiple cultures and different cultural groups and their co-existence in the same society; and that their approach to multicultural education is that different cultures, cultural groups and cultural elements should be included in the educational curriculum and educational institutions. Also assessing multiculturalism in terms of its relationship with globalization and their own adequacy, the prospective teachers also provided their opinions on elements affecting multiculturalism and multicultural education. Some opinions, on the other hand, involve differences of the prospective teachers according to their backgrounds. Key Words: Multiculturalism, Multicultural Education, Social Sciences, Prospective Teachers.
Keywords: Eğitim; Sosyal Bilgiler_Öğrenim ve Öğretim