Fen ve teknoloji öğretmen adaylarının bilimsel, sözde-bilimsel ayrımına yönelik algıları - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bilime olan ilginin artışıyla birlikte medyada daha çok teori, iddia gündeme getirilmeye başlanmıştır. Ancak bu iddiaların barındırdığı sözde-bilimsel anlatımlar, yanlış algılamalara yol açabilmektedir. Bu araştırmada, bu sorundan yola çıkılarak bireylerin bu tür tartışmalara hazırlanmasında en etkin bağlam olduğu düşünülen fen ve teknoloji dersi için yetiştirilen öğretmen adaylarının bilimsel, sözde-bilimsel ayrımına yönelik algıları, yeterlikleri inceleme konusu yapılmıştır. 57 birinci sınıf öğretmen adayı ile yürütülen araştırmanın veri kaynaklarını açık uçlu sorular, bir örnek olay metni ve rasgele seçilmiş on bir aday ile yapılan görüşmelerin kayıtları oluşturmuştur. Araştırma sonuçları adayların büyük çoğunluğunun eleştirel bir tavır içinde olmadığını, bir uçta ispatlanabilirlik üzerine kurulu, diğer uçta ise her şeyin inceleme konusu yapıldığı bir bilim anlayışı sergilediklerini ve bilimsel, sözde-bilimsel ayrımında büyük oranda yetersiz kaldıklarını göstermiştir.

Due to increasing interest in science, theories and claims are placed in the media. However, theories and claims involving pseudoscientific expressions mislead individuals and cause some misconceptions about science. By taking that problem into consideration, evaluating the perceptions and competencies of teacher candidates about the issue of demarcation becomes a need simply because they are educated for science classes that are assumed to be the most proper contexts to prepare the individuals for such discussions. With this in mind, this demarcation is taken as the problem of this research. Open ended questions, a sample case and interviews performed by randomly selected 11 candidates constituted the data sources of the research in which 57 freshman candidates participated. Results showed that most of the participants perceive science as being provable on one hand and as a discipline that examines everything on the other. Also, they seem to lack skills necessary to examine science-pseudoscience difference critically which results in deficiencies in such an important demarcation.
Pre-service science teachers' perceptions about demarcation of science from pseudoscience
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Bilim Felsefesi ve Tarihi